Zrušeno výběrové řízení na koncertní sál v Brně

ÚOHS zrušil nepravomocně zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně za 2,4 miliardy Kč. Důvodem jsou nepřiměřená a diskriminační kritéria kvalifikace dodavatelů. Brno musí zadávací řízení vyhlásit znovu, termín pro podání nabídek je začátek března 2021.


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sdělil, že nepravomocně zrušil zadávací řízení začátek tohoto roku. Důvodem je nepřiměřená a diskriminační kritéria na prokázání kvalifikace dodavatelů. Proto bude Brno muset zadávací řízení vyhlásit znovu.

Rozhodnutí bylo iniciativou společnosti Gardenline, která úřad upozornila na problematický požadavek na předložení referenční zakázky na výstavbu budovy občanské vybavenosti v hodnotě alespoň jedné miliardy korun. „Zadavatel nedokázal objektivně odůvodnit, proč by jiné dodavatele s podobnými materiálowě konstrukční zkušenostmi nemohly plnit jeho zakázku“, uvedl Švanda. Město Brno tak překročilo mez svých možností omezit okruh zájemců o soutěž.

Brno upravilo termín pro podání cenových nabídek na začátek března 2021. Výběrové řízení na dodavatele je dvoufázové, z prvního kola vzešly čtyři zájemci, které splnily kvalifikační předpoklady. Ve druhém kole tito uchazeči mají podat cenové nabídky, soutěžní cena je 2,4 miliardy korun.

Stavba Janáčkova kulturního centra má trvat tři roky a její příprava se táhne už dlouho. Současní představitelé města čelili ostře kritice ze strany opozičních zastupitelů a osobností kulturního života za opakované odkládání stavby koncertního sálu. Filharmonie Brno zatím působí v Besedním domě, kde nemůže hrát koncerty v maximálním možném složení.

Hlediště nového sálu chystá kapacitu 1200 diváků a má vzniknout v prostoru mezi Veselou a Besední ulicí. Dříve zde bylo parkoviště, zatímco od roku 2018 byly vybudovány podzemní garáže jako první fáze celé stavby. Avšak město dosud nepostoupilo k další etapě, garáže zůstávají nevyužity a zakonzervované.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy