V brněnských Přízřenicích má vzniknout 300 družstevních bytů, město hledá šikovného projektanta

Další krok k léta plánované výstavbě v Přízřenicích při ulici Moravanské dnes schválili brněnští radní. Na projektanta, který zamýšlených 300 družstevních bytů dovede od idey až ke stavebnímu povolení, teď město Brno vypisuje výběrové řízení. Projektovou dokumentaci chce mít hotovou do roku 2023, samotnou výstavbu pak plánuje dokončit do roku 2026.


Součástí zadání pro zhotovitele projektové dokumentace jsou výsledky objemové studie, kterou zpracovala Kancelář architekta města Brna. „V platném územním plánu jsou dlouhodobě tyto městské pozemky určeny pro bytovou zástavbu a stejně tak s ní počítá i připravovaný územní plán. Studie, kterou si město nechalo zpracovat, kalkuluje v této části s výstavbou cca 300 družstevních bytů,“ popsal náměstek primátorky města Brna pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Celkové náklady vyplynou z projektové dokumentace, město je v tuto chvíli odhaduje na cca 1 a čtvrt miliardy korun. „Financovat projekt ale budou podle předpokladu už nově založená družstva a snahou města bude pomoci jim u banky sjednat úvěr za výhodnějších podmínek než pro jednotlivce. Byty nebudou stavěny se ziskem, jako je tomu u komerčních projektů, družstevníci je získají za nákladové ceny. Poslední městskou novostavbu na Bratislavské se městu podařilo vysoutěžit za cenu čisté podlahové plochy cca 32 000 Kč/m2 bez DPH, zatímco prodejní ceny developerských bytových novostaveb se v poslední době v Brně přehouply přes 100 000 Kč/m2. Je tedy evidentní, že myšlenka družstev, která staví pro družstevníky, a ne pro zisk, je nyní mimořádně aktuální. Děláme vše pro to, abychom přípravu výstavby maximálně urychlili,“ dodal Jiří Oliva.

Pro družstevní výstavbu se dále připravují lokality Kamenný vrch, Francouzská nebo Rumiště. „Družstevní bydlení je reakcí města na nezadržitelně rostoucí ceny nemovitostí, na které už běžný člověk stěží dosáhne. Podporujeme touto cestou mladé lidi, kteří chtějí investovat do vlastní nemovitosti. Nechceme, aby tito lidé museli z města odcházet jen proto, že tu neseženou byt. Mají Brno rádi, třeba tu studovali, nyní pracují a mají tu všechny sociální vazby – a byli by nuceni sem denně dojíždět,“ uzavřela primátorka Markéta Vaňková.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy