Univerzita otevírá BioPharma Hub: Věda a farmacie propojeny

Brno se chystá na investici čtyř miliard korun do projektu BioPharma Hub Masarykovy univerzity zaměřený na farmacii, molekulární biologii a biotechnologie. Dokončení v roce 2026 přinese nové podnikatelské příležitosti a zlepší inovace ve vývoji léků a medicínských sektorů.


Brno stojí na prahu velkolepé investice v hodnotě čtyř miliard korun, která má světový potenciál. Masarykova univerzita plánuje do roku 2026 vybudovat BioPharma Hub, tedy centrum zaměřené na farmacii, molekulární biologii a biotechnologie. Tento ambiciózní projekt, který je zatím největší investicí univerzity, přinese nejen revoluci ve výrobě léků, ale i možnost prozkoumat nové biotechnologické obory, přispět k vědeckému rozvoji a podpořit nové podnikatelské příležitosti.

Podle rektora Masarykovy univerzity, Martina Bareše, je hlavním cílem projektu BioPharma Hub přispět ke zlepšení lidského zdraví a zvýšení odolnosti české společnosti vůči neočekávaným a očekávaným hrozbám. Díky spojení výzkumných a vzdělávacích kapacit a moderní technologické infrastruktury, bude centrum schopné efektivněji reagovat na potřeby farmaceutického průmyslu a lékařského sektoru.

Velký důraz je kladen na propojení farmakologických a biomedicínských oborů, které centru umožní lépe přistupovat k inovativním trendům ve vědě a výzkumu. Součástí BioPharma Hubu budou také Preklinické centrum a Centrum molekulární medicíny, které přinesou nové synergické možnosti v oblasti vzdělávání a vědeckého rozvoje.

Projekt zároveň otevře dveře novým podnikatelským příležitostem ve farmaceutickém průmyslu a v oblasti biotechnologií. Centrum bude schopné lépe navazovat na současné potřeby po výrobě léků a vyplnit stávající mezery ve vzdělávacím a vědeckém sektoru. BioPharma Hub bude také klíčovým hráčem ve strategické autonomii v oblasti vývoje léčiv, což může přinést pozitivní ekonomické dopady na celou republiku.

Financování projektu bude zajištěno z Národního plánu obnovy, což zajišťuje nejenom podporu ze strany státu, ale i udržitelnost a dlouhodobou perspektivu investice. Participace na slavnostním poklepu základního kamene se zúčastnili premiér Petr Fiala, ministr školství Mikuláš Bek, jihomoravský hejtman Jan Grolich a brněnská primátorka Markéta Vaňková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy