Tajemný svět 2,5 milionu hmyzích pokladů v moravském muzeu

V Slatině na okraji Brna se nachází unikátní sbírka přes 2,5 milionu exemplářů preparovaného hmyzu. Návštěvníci zde mohou spatřit největší motýli a brouci světa v depozitáři entomologického oddělení Moravského zemského muzea. Sbírka obsahuje hmyz nejen z naší přírody, ale i exotické druhy z celého světa.


Největší motýli a brouci světa čekají na své návštěvníky v nenápadné budově v Slatině na okraji Brna. Jejich domovem je zdejší depozitář entomologického oddělení Moravského zemského muzea. Ve starobylých skříních mohou zájemci spatřit okem sotva viditelné druhy hmyzu, ale i majestátní kousky, na které se nedá přehlédnout.

Sbírka hmyzu je opravdu rozmanitá. Mezi laicky nejatraktivnější část patří tropičtí motýli nebo velcí brouci, jako je titán obrovský, harlekýn pestrý nebo piluna velkozubá. K zajímavostem sbírky patří i exempláře, které sbíral a preparoval známý autor Ferdy Mravence, Ondřej Sekora.

Depozitář Moravského zemského muzea má v péči část Sekorovy pozůstalosti, a to nejen té literární, ale také entomologické. Sbírka představuje nejen hmyz z naší přírody, ale také exotické druhy z celého světa. Specialisté z muzea za hmyzem často vyjíždějí do zahraničí, například do Kamerunu či na Madagaskar.

Méně známou, a přitom úctyhodně velkou, je sladkovodní ploštice mohutnatka z jihovýchodní Asie. Entomologové také věnují značnou pozornost domácí přírodě. Díky dlouhé tradici sbírky lze zde najít i druhy, které jsou nyní vzácné, případně dokonce vyhubené.

Bohužel, entomologové pozorují trend úbytku hmyzu v Česku, což je způsobeno hlavně intenzivní zemědělskou činností, scelováním pozemků a nadužíváním chemikálií. Úbytek hmyzu je patrný i na čelním skle auta, které dříve bývalo po delší jízdě poseté hmyzem, nyní je čisté.

Na druhou stranu se vlivem klimatických změn šíří teplomilné druhy hmyzu do míst, kde se dříve nevyskytovaly. Příkladem je kudlanka nábožná, která si čím dál tím více najde své místo i v našich končinách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy