Policie zkoumá studentovo podezřelé chování: svoboda projevu či riziko bezpečnosti?

Policie prověřuje studenta Masarykovy univerzity kvůli podezřelému chování a výrokům na sociálních sítích. Student se brání, kritizuje nedostatečnou komunikaci a omezování svobody projevu. Fakulta sdělila, že si případ vyžádal důkladné prověření. Budoucnost vyšetřování a jeho dopad na vysoké školy zatím není jasný.


Brno - Vedení Masarykovy univerzity aktuálně řeší případ studenta, kterého prověřuje policie kvůli podezřelému chování. Dotyčný si stěžuje na nedostatečnou komunikaci a zasahování do jeho svobody projevu, avšak fakulta se podle děkanky s ním pokouší komunikovat. Zatím není jasné, jak dlouho bude prověřování trvat a jaký dopad případ bude mít na další postup vysokých škol.

Několik studentů a vyučujících Filozofické fakulty Masarykovy univerzity se na začátku ledna obrátilo na děkanku Irenu Radovou s obavami ohledně jednoho ze spolužáků. „V průběhu předchozího semestru se projevoval na hodinách velmi konfrontačně a agresivně,“ popsala děkanka Radová. K obavám přispěly i jeho příspěvky na sociálních sítích komentující masové střelby. Fakulta proto požádala o prověření policii.

Respektive muž nesouhlasí s postupem školy a vyjádřil se na diskuzním fóru univerzity. „‚Poslat‘ někoho na policii bez jakéhokoliv pádného důvodu je až absurdně nezodpovědné a je mi jedno, že ti lidé jen ‚nechtěli nic pokazit‘. Zasahuje to do svobody projevu,“ napsal. Student univerzitě vyčítá i podle něj nedostatečnou komunikaci. Nabídku ČT k vyjádření odmítl.

Děkanka Radová ale odmítá, že by fakulta nechtěla komunikovat se studentem. „Sešel se s ním vedoucí dotčeného akademického pracoviště a poskytl mu dlouhý prostor k tomu, aby si mohli vyjasnit veškerá stanoviska,“ řekla děkanka. Podle ní neexistují pevně stanovená kritéria pro takovou situaci a každý případ se musí posoudit individuálně.

Expert na bezpečnost a psychoterapeut Zdeněk Kalvach dodává, že je třeba nalézt rovnováhu mezi bezpečnostními opatřeními a nestandardním chováním studentů. “Je zjevné, že to pro ty lidi nebylo nic příjemného, může to mít špatný dopad. Pokud se to dobře vykomunikuje, tak si myslím, že se dá předejít negativním dopadům,” uvedl Kalvach.

Podobnou situaci řeší i další brněnské univerzity, Mezi ně patří Mendelova univerzita v Brně, která vytvořila nový modul v rámci univerzitní aplikace Moje MENDELU. Zde mohou uživatelé nahlásit mimořádné události nebo potenciální rizika. „Z aplikace přijde informace členům krizového týmu,“ vysvětlila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Prověřování případu muže, který koncem ledna přišel na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity se střelnou zbraní, dosud pokračuje. Strážníci ho z budovy vyvedli a policie následně požádala o posudku jeho psychického zdraví. „Na základě zdravotního posudku se rozhodneme o dalším postupu. Nedokáži v tuto chvíli odhadnout, jestli to bude v řádu týdnů nebo měsíců,“ sdělil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Zbraně, které policisté muži zajistili, zůstanou až do dokončení prověření v policejní úschově.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy