Oslnivé koncerty na 200. výročí Smetanových narozenin

200. výročí narození Bedřicha Smetany, zakladatele české národní hudby, bude oslaveno slavnostním koncertem v České republice. V rámci akce zazní díla Smetany, Franze Liszta a Richarda Wagnera. Koncert nabídne přehled hudebních proudů 19. století.


Na 2. března 2024 se Česká republika zapojí do oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany (1824-1884), jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů a zakladatele české národní hudby. V rámci těchto slavnostních akcí se konají koncerty, které nabídnou nejen Smetanovu hudbu, ale i tvorbu dvou dalších skladatelů, kteří jeho dílo významně ovlivnili: Franze Liszta a Richarda Wagnera.

Mezi vrcholná díla, která zazní v průběhu koncertů, patří symfonická báseň op. 14 'Valdštýnův tábor' od Bedřicha Smetany. Toto dílo představuje jeden z nejlepších příkladů Smetanova mistrovství v hudební tvorbě a jeho sociálního angažmá. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost poslechnout si jeden z jeho nejznámějších skladeb v podání Filharmonie Brno a dirigenta Michela Tabachnika.

Na koncertě zazní také Klavírní koncert č. 2 A dur od Franze Liszta, jehož tvorba ovlivnila nejen Smetanovo dílo, ale i další skladatele po celém světě. Představení se zúčastní mladý talent Marek Kozák, který svým nadšením pro Lisztovu hudbu dokáže diváky nadchnout a uvést do světa klasické hudby.

Poslední dílo večera bude 'Parsifal', orchestrální suita od Richarda Wagnera v úpravě Henka de Vliegera. Wagnerova hudba hrála klíčovou roli v tvorbě Bedřicha Smetany a ještě dodnes fascinuje posluchače na celém světě svou mimořádnou dramatičností a emotivní silou. Koncert tak divákům nabídne přehled nejen Smetanova života a tvorby, ale také hlavních hudebních proudů druhé poloviny 19. století.

Slavnostní koncerty připomínající 200. výročí narození Bedřicha Smetany tak nabídnou jedinečnou možnost setkat se s dějinami české národní hudby a připomenout si toto významné jubileum. Pozvání na akci je zároveň výzvou k poctě a uznání díla, které představuje výjimečný přínos nejen pro českou, ale i světovou kulturu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy