Za týrání zvířat 3 roky v cele

Znojemský soud rozhodl v případu týrání zvířat na hrabětických jatkách. Jeden k nepodmíněnému trestu, druhý k podmíněnému a třetí k peněžitému trestu. Pravomocně odsouzený Jakub Krnáč dostal tříletý trest odnětí svobody.


Ve Znojmě došlo k trestnímu rozhodnutí ohledně případu týrání zvířat na jatkách v Hraběticích, ve kterém stála proti sobě trojice mužů. Jeden muž byl odsouzen k trestu odnětí svobody, druhý k podmíněnému trestu a třetí k peněžitému trestu. Konkrétně byl pravomocně odsouzen Jakub Krnáč, a to k nepodmíněnému tříletému trestu odnětí svobody.

Ve vězení je již nyní kvůli jinému trestnému činu. Další dva obžalovaní, Karel Chytka a Martin Sion, mají možnost se proti rozhodnutí odvolat. Případ týrání zvířat na jatkách byl před dvěma lety přiveden na veřejnost díky zveřejněným záznamům od spolku Zvířata nejíme.

Krnáč, který byl v minulosti několikrát trestán, přiznal vinu a nerozporoval žádný z důkazů. Během čtvrtečního slyšení vyjádřil lítost nad svým jednáním. Chytka a Sion se v přípravném řízení svých činů zřekli a u soudu se nesnažili výrok ovlivnit. Chytkovi byl soudem ukládán trest 2,5 roku s odložením na tři roky, zatímco Sion byl odsouzen k peněžitému trestu ve výši 45 tisíc korun.

Předseda senátu Jaromír Kapinus prohlásil, že důkazy jednoznačně ukazují, že se všichni tři obžalovaní dopustili činu, za který jsou obviněni. Kamerové záznamy podle něj jasně dokazují vinu všech tří obžalovaných.

Státní zástupce Pavel Toufar v obžalobě popsal činy trojice v letech 2020 až 2022. Podle něj muži krutým a mučivým způsobem zacházeli s prasaty a tury při vykládce a následně je hnali do objektu jatek. Těmto zvířatům bylo ubližováno, některá z nich byla neschopná pohybu. Bili je třeba do hlavy a do břicha, některá zvířata byla popoháněna elektrošoky.

Aktivista Lukáš Vincour z iniciativy Zvířata nejíme se domnívá, že úroveň trestů je příliš nízká a že by měla být srovnatelná s tresty za týrání lidí. Jatka v Hraběticích, která patří k menším jatkám, čelila trestnímu oznámení po zveřejnení obených záznamů a následně ukončila činnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy