Obnova slavné kašny pokračuje

Dokonalá obnova historické kašny v Brně pokračuje, s využitím hydrofobizační technologie na sochy a dekorace. Renovace, která má být dokončena do července, stojí více než 2,4 milionu Kč.


Kolem památky z konce sedmnáctého století byla již postavena lešení, odkud během příštích dní sochu na vrcholu snesou a předají do rukou odborných restaurátorů. A nejde jen o jediný kus umění. 'Všechny skaliska a sochařské výzdoby budou očištěny a ošetřeny speciální hydrofobizační technologií,' popisuje proces renovačního experta Mencla. Tato technologie vytvoří na povrchu každého kamenného dílu vrstvu, která odpuzuje vodu a zachovává jeho původní vzhled.

První etapa renovace by měla být ukončena do července. Ihned poté bude do kašny opět nalita voda a pokračovat v původní funkci. Synchrónně bude na skalisko opět umístěna replika alegorické sochy, zakončující tak počátek dalšího roku renovací.

Renovace tohoto historického skvostu je velmi nákladná - městská část Brna-střed už za projekt vynaložila více než 2,4 milionu Kč. Proces restaurace probíhá pečlivě a pod dohledem odborníků. V minulých letech bylo očištěno mnoho cenných uměleckých prvů a výzdoby, opraveny kamenné a kovové prvky a znovu obnovena sochařská výzdoba.

Jedná se o důležitou část celkových úsilí městské části Brna-střed o obnovu významných vodních prvků města. Mezi ně patří různé kašny a fontány umístěné v parcích na Komenského náměstí, Moravském náměstí, Obilním trhu, na náměstí 28. října, Dominikánském náměstí, v parku Koliste na Janáčkově divadle a v parku Danuše Muzikářové.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy