Nový neurorehabilitační ústav na Pálavě

Premiér Petr Fiala podpořil výstavbu sanatoria Pálava v Pasohlávkách, které bude sloužit jako léčebně-rehabilitační ústav pro neurorehabilitaci pacientů. Stavba si vyžádá 784 milionů Kč, z čehož 289 milionů bude z dotace z Národního plánu obnovy. Zkušební provoz je plánován na leden 2026.


Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku, které se chystá sloužit jako léčebně-rehabilitační ústav, získalo podporu českého premiéra Petra Fialy (ODS). Fiala při poklepání základního kamene zdůraznil, že nové zařízení neurorehabilitačního charakteru bude důležité nejen pro Jihomoravský kraj, ale i pro celou republiku. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pak poukázal na nutnost provázání zařízení s regionálními klinikami.

Stavba sanatoria si vyžádá celkem 784 milionů korun bez DPH, přičemž 289 milionů bude hrazeno z dotace z Národního plánu obnovy. Zkušební provoz bude zahájen v lednu 2026. Na projektu se bude podílet s Masarykovou univerzitou, která má zajistit kvalifikovaný personál.

Sanatorium Pálava má kapacitu 214 lůžek a bude sloužit neurorehabilitaci pacientů po cévních mozkových příhodách a dalších těžkých stavech, jako jsou neurologie, neurochirurgie, traumatologie a ortopedie. Jsou zde plánovány také termální sirné lázně, které budou využívány pacienty.

Česká republika již disponuje třemi neurorehabilitačními centry, která se nacházejí v Kladrubech, Hrabyni a v Luži-Košumberku. Válek však poznamenal, že na Moravě takové zařízení doposud chybělo a jeho výstavba proto má velký význam.

Stavbu provádí společnost Sanatorium Pálava VCES – SPIE Stangl, která začala přípravné práce v posledním měsíci roku 2023. Již v lednu 2024 zahájila výkopové práce na základech budovy. Masarykova univerzita otevřela v lednu certifikovaný neurorehabilitační kurz, jehož absolventi mohou nalézt uplatnění ve vznikajícím sanatoriu.

Hejtman Jana Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že čínský investor RiseSun plánuje v blízkosti sanatoria vybudovat lázeňský komplex. I kdyby se tento projekt neuskutečnil, podle něj by to nemělo vliv na hodnotu sanatoria pro pacienty, neboť jeho primárním úkolem bude poskytovat léčebnou péči, nikoliv lázeňské služby.

Starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané) je přesvědčena, že výstavba sanatoria pozitivně ovlivní zaměstnanost a rozpočet obce, aniž by narušila zdejší životní prostředí. Pro pacienty sanatoria budou k dispozici rozsáhlé procházkové stezky a přírodní rezervace v okolí Pazohlávek.

Ve výstavbě a provozu sanatoria se očekává, že sežene více než 150 zaměstnanců. Předseda představenstva Jihomoravská zdravotní, a. s., Martin Pavlík, uvedl, že prioritou bude přilákat kvalifikovaný personál tím, že jim nabídne řadu benefitů, jako je zdarma poskytnutý transport nebo ubytování na místě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vila Tugendhat

Hlavní zprávy