Nemocnice sv. Anny pěstuje vlastní léčebné konopí

Brněnská fakultní nemocnice sv. Anny se stala první v Česku, která sama pěstuje léčebné konopí. Kromě poskytování konopných přípravků se nyní věnuje i jejich výrobě a šlechtění. Cílem je zvýšení dostupnosti léčebného konopí pro pacienty.


Brněnská fakultní nemocnice u svaté Anny se stala prvním zdravotnickým zařízením v Česku, které není pouze na dovozu léčebného konopí závislé. Kromě poskytování konopných přípravků se také věnuje jejich výrobě, a to od šlechtění až po pěstování. Tento krok nemocnice učinila s cílem zvýšit dostupnost léčebného konopí pro pacienty, kteří jej dostávají ve formě tobolek.

Konopí obsahující více než jedno procento THC má v České republice omezenou distribuci a prodej. Nicméně Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), společné pracoviště svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, disponuje jednou z mála licencí umožňující pěstování konopí pro léčebné účely.

Konopí je pěstováno pod pečlivým dohledem vědců, kteří kontrolují světelné podmínky, teplotu, vlhkost i koncentraci oxidu uhličitého, aby zajistili konzistenci v účinných látkách. Vedoucí výzkumník ICRC, Václav Trojan, objasnil, že konopí má schopnost absorbovat a akumulovat složky z půdy, včetně těch škodlivých. Pod kontrolovanými podmínkami však dokážou takové nežádoucí vlivy eliminovat.

Konopí obsahuje více než 480 látek, ale vědci se zatím soustředí především na studium THC a CBD. Trojan upozornil, že bylo identifikováno více než 120 kanabinoidů, ale proces schválení nového léčiva je dlouhý.

Loni svatoanenská nemocnice poskytla léčebné konopí téměř 500 pacientům trpícím chronickou bolestí. Nejčastěji jej využívají lidé trpící bolestmi zad, artrózami nebo revmatem. Vedle toho, že lékaři konopí využívají především k léčbě bolestí, vědci z ICRC by v budoucnu rádi prozkoumali jeho využití také v neurologii a dermatologii.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy