Nejasnosti ohledně železniční výluky mezi Vysočinou a jižní Moravou

Nejasnosti panují kolem plánované železniční výluky mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem. Jeden z nákladních dopravců se postavil proti výluce, což způsobuje komplikace. Situaci musí vyřešit Antimonopolní úřad a dopady jsou nejasné.


Plánovaná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny, která měla začít v pátek 1. března, pravděpodobně neproběhne podle plánu. Jeden z nákladních dopravců se totiž postavil proti výluce. Nyní je nařízení věcí Antimonopolního úřadu. Předpokládá se, že osobní doprava bude zastavena na sedm měsíců, zatímco nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Vznikají tak otazníky ohledně dalšího postupu.

Správa železnic plánovala provést modernizaci tratě, opravy mostů a rekonstrukci zastávek v úseku mezi Křižanovem a Vlkovem. Avšak jeden z nákladních dopravců se postavil proti úplnému uzavření trati, neboť podle dřívějších plánů měla být jedna kolej i při práci průjezdná. Společnost CityRail, která zastupuje nákladní dopravce, vyzývá k realizaci celé akce tak, jak bylo původně plánováno.

Podle nového projektu však není průjezd jednokolejným provozem možný. Správa železnic chce zvýšit traťovou rychlost z 100 na 160 kilometrů za hodinu, což zahrnuje zvětšení poloměru oblouků a částečný přesun trati do nové trasy. Tato změna je hlavním důvodem, proč práce nelze provést při jednokolejném provozu.

CityRail argumentuje, že pokud bude trať úplně uzavřena, bude nucena objíždět po uzavřeném úseku, čímž se jí zvýší náklady. Zda výluka začne už 1. března i pro nákladní dopravu, záleží na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda však uvedl, že nejpozději v dubnu stavba začne tak jako tak v plánovaném rozsahu.

Pro nákladní dopravce to znamená, že pokud Správa železnic stavbu nezahájí, budou moci nákladní vlaky úsekem přejezdit. Osobní doprava po železnici však skončí už dnes v pátek 1. března, kdy začnou jezdit náhradní autobusové spoje v souladu s původním plánem. Výluka potrvá až do konce září.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy