Nefrologické ambulance v Brně: Jaké jsou možnosti léčby ledvin v Brně?

Ledviny jsou důležitým orgánem v lidském těle, plní celou řadu důležitých funkcí, od čištění krve až po udržování rovnováhy elektrolytů v těle. Bohužel, mnoho lidí trpí různými onemocněními ledvin, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Pokud vás trápí zdravotní potíže spojené s ledvinami, je dobré seznámit se s možnostmi léčby ledvin, které jsou v okolí Brna k dispozici.


Onemocnění ledvin

Existuje hned několik onemocnění ledvin, kterým stojí za to podívat se na zoubek, protože mohou výrazně ovlivnit jejich funkci a tím pádem i vaše zdraví. Mezi taková onemocnění patří:

  • Chronické onemocnění ledvin, které postupně progreduje a ledviny postupně ztrácí svou funkčnost. Onemocnění tohoto typu může být způsobeno různými faktory, jako je diabetes, vysoký krevní tlak, dědičné faktory, autoimunitní onemocnění a další.
  • Akutní selhání ledvin je stav, kdy ledviny náhle přestanou fungovat tak, jak mají. Příčiny mohou být různé. Mohlo dojít k infekci ledvin, nedostatečnému průtoku krve do ledvin i poškození ledvin způsobené zraněním.
  • Glomerulonefritida je zánětlivé onemocnění glomerulů, malých filtračních jednotek v ledvinách. Tato nemoc může být způsobena infekcí, autoimunitním onemocněním nebo jinými faktory.
  • Ledvinové kameny jsou tvrdé minerální usazeniny v ledvinách, které mohou způsobovat velké bolesti a problémy s močením.
  • Infekce močových cest mohou postihnout i ledviny a způsobit zánět ledvin.
  • Polycystické ledviny jsou geneticky podmíněným onemocněním, kdy na ledvinách vznikají cysty, které mohou způsobit zvětšení ledvin a postupné zhoršování jejich funkce.

Příčiny a rizikové faktory vzniku onemocnění ledvin

Image title

Ještě předtím, než se podíváme na možnosti léčby, ve zkratce bychom vám rádi představili nejčastější příčiny vzniku onemocnění ledvin. Nejčastěji se jedná o:

Genetické faktory

Na vině mnoha onemocnění ledvin jsou genetické faktory, proti kterým se jen horko těžko bojuje. Příkladem je polycystická ledvina, kdy je poškození ledvin dáno genetickou mutací.

Diabetes nebo vysoký krevní tlak

Další příčinou jsou civilizační onemocnění, jako diabetes nebo vysoký krevní tlak. Vysoká hladina cukru v krvi může poškozovat cévy v ledvinách a vést k tzv. diabetické nefropatii, což je forma chronického onemocnění ledvin spojená s diabetem.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jaký vliv má cukrovka na zdraví ústní dutiny?


V případě vysokého krevního tlaku dochází k poškození cév právě působením vysokého krevního tlaku a vzniká tzv. hypertenzní nefropatie.

Poznámka redakce: ke kvalitnímu měření krevního tlaku se používají lékařské tlakoměry (tonometry).

Zánětlivá onemocnění

Autoimunitní onemocnění, jako je lupus nebo glomerulonefritida, mohou způsobit zánět a poškození ledvin. Podobně je tomu v případě opakovaných zánětů močových cest.

Užívání některých léků

Některé léky, zejména dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků, mohou poškozovat ledviny.

Nadměrné užívání alkoholu

I nadměrné užívání alkoholu nebo drog může způsobit trvalé poškození ledvin.

Vhodná léčba ledvin

Vhodná léčba ledvin je velmi důležitá pro zachování jejich funkce. Správná léčba závisí na konkrétním onemocněním ledvin a jeho příčinách. Možností je hned několik – léčba může být konzervativní prostřednictvím léků, změny životního stylu, dojít také může na transplantaci ledvin nebo dialýzu.

Diagnostika onemocnění ledvin

Máte podezření, že vaše ledviny nefungují správně? Potom je na čase vyhledat lékaře, který provede diagnostiku, která vaše podezření potvrdí nebo vyvrátí. Diagnostika zahrnuje různé testy, které pomáhají odhalit přítomnost a povahu onemocnění.

Jde například o krevní testy, které poskytují informace o funkci ledvin a hladině různých látek v krvi, močové testy, které zjišťují přítomnost bílkovin, krve nebo infekce v moči, dále je lékařům k dispozici ultrazvukové vyšetření, díky kterému dokáží zobrazit ledviny a všimnout si abnormalit nebo nádorů. Dále jde o genetické testy, testy na proteinurii a další.

Onemocnění ledvin obvykle diagnostiku lékař, kterému se říká nefrolog. Nefrologa můžete nalézt v nemocnici nebo na specializované nefrologické klinice. V Brně se jedná o zařízení:

  • Nefrologie ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně
  • Nefrologická ambulance a ambulance dětské nefrologie ve FN Brno
  • Nefrologická ambulance v nemocnici Milosrdných bratří
  • Soukromá nefrologická ordinace Thetis v Brno, Štýřice
  • B Braun Avitum – nefrologická ambulance v Brno Campus, Bohunice

Konzervativní léčba

Konzervativní léčba onemocnění ledvin zahrnuje řadu opatření, která se zaměřují na léčbu základního onemocnění a na udržení co nejlepší funkce ledvin. Často spočívá v pravidelných kontrolách krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

Správná strava je klíčová pro udržení zdravé a správné funkce ledvin. To může zahrnovat omezení příjmu soli, bílkovin, draslíku nebo fosforu. Důležité je také sledovat příjem a výdej tekutin, aby se zabránilo přetížení ledvin. V případě, že máte potíže s ledvinami, zaměřte se tedy na zdravý životní styl.

Náš tip: Se zdravým životním stylem se může pojit spousta nových návyků. Znáte například výhody otužování?

Konzervativní léčba však spočívá také v braní léků, které pomáhají správné funkci ledvin, regulují krevní tlak nebo kontrolují hladinu cukru v krvi. Důležité jsou pravidelné návštěvy u nefrologa, který sleduje stav vašich ledvin a účinnost léčby.

Mějte však na paměti, že konzervativní léčba nemusí být vždy úplně dostatečná, obzvlášť pro pokročilá onemocnění ledvin. V některých případech může být nezbytným řešením dialýza nebo transplantace ledvin. Jedná se však o individuální rozhodnutí, který musí každý pacient udělat sám ve spolupráci s odborníkem na ledviny.

Dialýza

U pacientů s pokročilým selháním ledvin se jeví jako jedna z možností léčby dialýza. Existují její dva základní typy: hemodialýza a peritoneální dialýza.

Při hemodialýze
se krev pacienta očišťuje mimo jeho tělo pomocí speciálního přístroje zvaného dialyzátor. Během tohoto procesu se pacientova krev čerpá do dialyzátoru, kde prochází speciální membránou, odstraňují se odpadní látky a přebytečná tekutina. Následně se čistá krev vrací zpět do těla pacienta. Provádí se obvykle několikrát týdně v nemocnici nebo v dialyzačním centru.

Peritoneální dialýza
je další možností léčby ledvin, která se provádí doma. Tekutina zvaná dialyzát se vstřikuje do břišní dutiny pacienta pomocí trubičky zavedené přes speciální otvor v břišní stěně. V břišní dutině je peritoneální membrána, která slouží jako filtr, aby se odstranily přebytečné odpadní látky a tekutina z krve. Po určité době se použitý dialyzát nahradí novým. Peritoneální dialýza se obvykle provádí každý den, ale existují i jiné varianty, které umožňují větší časovou flexibilitu.

Dialýza nepředstavuje léčbu samotné příčiny onemocnění ledvin, ale pomáhá nahradit funkci ledvin a udržovat tělesné funkce. Dialýza může být použita jako dočasná nebo dlouholetá léčba, v závislosti na individuální situaci pacienta.

V Brně možnost dialýzy můžete řešit v nemocnicích a výše zmíněných centrech. Hemodialýzu dále můžete podstoupit v Brně na INNEF. V okolí Brna naleznete dialyzační centra v Ivančicích nebo v Slavkově u Brna.

Transplantace

Transplantace ledvin je další z možností léčby onemocnění ledvin v Česku. Jedná se o chirurgický zákrok, při kterém je pacientovi přenesena do těla zdravá ledvina od dárce. Tato metoda je vhodná především pro pacienty s chronickým selháním ledvin, u kterých nefungují ledviny dostatečně a dialýza není dostatečně účinná.

Je důležité mít na paměti, že transplantace ledvin je komplexní a náročný zákrok a vyžaduje pečlivou přípravu a následnou péči. Pacienti, kteří podstoupí transplantaci ledvin, musí také užívat imunosupresivní léky, které potlačují imunitní systém a brání tak odmítnutí transplantované ledviny.

Transplantace ledvin může významně zlepšit kvalitu života pacientů a umožnit jim žít bez dialýzy. Nicméně transplantace ledvin není vhodná pro všechny pacienty a každý případ je individuální. O možnosti transplantace ledvin rozhoduje tým odborníků na základě vyhodnocení zdravotního stavu pacienta a vhodnosti dárce.

V Brně je možné transplantaci ledvin provést v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

Prevence a péče o zdraví ledvin

Image title

Prevence a péče o zdraví ledvin je velmi důležitá. Závěrem tohoto článku vám proto přinášíme několik tipů, které mohou přispět k zachování zdravých ledvin:

  1. Pravidelný pitný režim: dostatečné množství tekutin pomáhá udržovat správnou hydrataci a podporuje správnou funkci ledvin. Optimální je vypít alespoň 8 sklenic vody denně.
  2. Zdravá strava: strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a nízkotučné bílkoviny může pozitivně ovlivnit zdraví ledvin.

    Inspirujte se: Zdravá strava a správný pohyb je ta nejlepší prevence jakékoliv nemoci. Víte, jak vést děti k zdravému životnímu stylu?

  3. Omezení konzumace alkoholu a kofeinu
  4. Pravidelná fyzická aktivita může přispět ke snížení rizika vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a cukrovky
  5. Pravidelná kontrola krevního tlaku
  6. Pravidelná preventivní vyšetření

Je důležité si uvědomit, že prevence a péče o ledviny je hodně individuální. Pokud máte specifické obtíže, které vás například omezují na fyzické aktivitě, je potřeba otázky ohledně zdraví a vašich možností konzultovat s lékařem nebo specialistou v oblasti nefrologie.

Komerční sdělení. Zdroj fotografií: Freepik.com a Pexels.com

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy