LGBTQ+ komunita uzavřela týden plný queer akcí

Duhový průvod sloužící jako podpora LGBTQ+ komunitě uzavřel týden plný queer akcí. Bezpečnostní opatření byla prioritní vzhledem k minulosti s extremistickými útoky. Festival letos pořádán potřetí s rozpočtem okolo dvou milionů korun. Hlavním cílem průvodu je oslava rozmanitosti a viditelnost komunity, ne protest.


Duhový průvod, který slouží jako podpora sexuálním menšinám, uzavřel týden plný kultury, vzdělávání a sportu s queer tematikou. Celkem 33 akcí, napříč různými disciplínami, bylo uspořádáno v rámci týdenního festivalu zaměřeném na LGBTQ+ komunitu. Pro organizátory byla velkou výzvou obstarat bezpečnostní opatření, zejména vzhledem k událostem z roku 2008, kdy se průvodu vmísili extremisté a došlo k narůstajícímu násilí. Ta doba je však dávno pryč a letos se organizátoři cítili bezpečně a vůči obnovení tradice byli optimističtí.

'Věříme, že společnost je dnes tolerantnější a naše cíle je šířit klid a bezpečí. Kromě toho úzce spolupracujeme s bezpečnostními složkami a soukromými bezpečnostními službami,' prohlásila ředitelka festivalu Michaela Chylová. Přestože byly na sociálních sítích zaznamenány výhrůžky a násilí, organizátoři očekávali, že se do průvodu zapojí až tři tisíce lidí. Úspěch akce by mohl inspirovat další roky a možná vyústit v tradici.

Festival se letos uskutečnil potřetí. Celkový rozpočet činil zhruba dva miliony korun. Balíčky byly financovány pomocí dotací od Jihomoravského kraje a byly vedeny jednáními s městem Brno, dalšími malými dárci a firmami. Organizátoři také vyhlásili veřejnou sbírku na finanční podporu průvodu, která dosáhla téměř 80 tisíc korun z požadovaných minimálních 100 tisíc. To by mělo pokrýt bezpečnostní náklady spojené s akcí.

Hlavním cílem průvodu bylo přinést povědomí o tom, že queer společnosti a lidi, které se identifikují jako část LGBTQ+ komunity, tu vždy byli a nezasluhují být považováni za marginalizovanou skupinu. Průvod měl sloužit jako demonstrace a oslava rozmanitosti, a ne jako protest. 'Mnoho lidí vnímá Pride průvody jako protest, ale jsou to slavnosti různorodosti a viditelnosti určité skupiny lidí. Už dávno se účastní nejen ti, kdo se s LGBTQ+ identifikují. V rámci zahraničních studií jsme zjistili, že až polovina účastníků do této skupiny nespadá,' sdělila psycholožka Andrea Stašek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy