Nájemné v Brněnských Vinohradech stoupá až o 130%, nájemníci v šoku

Nájemné ve státních bytech Brněnských Vinohrad se zvyšuje až o 130 procent, a to kvůli nutným opravám a rekonstrukcím bytů. Úřad tvrdí, že současné nájemné na to nestačí. Navrhované "ekonomické nájemné" 109 Kč za metr čtvereční by zajistilo opravy a zvýšení kvality bydlení.


V posledních letech dochází v Brněnských Vinohradech ke zvyšování nájemného ve státních bytech. Důvodem je potřeba nutných oprav, které byty ve špatném stavu vyžadují. Úřad navíc tvrdí, že současné nájemné už řadu let neumožňuje platit opravy a rekonstrukce bytů. V některých případech by se nájemné dokonce mohlo zvýšit až o 130 procent.

Jednou z nájemnic, která je zvyšováním nájemného postižena, je Miriam, která žije v městském bytě v Brně-Vinohradech. Zvýšení nájemného se dozvěděla při návštěvě radnice, kde jí byla sdělena částka 109 korun za metr čtvereční. To představuje nárůst o 130 procent oproti jejímu současnému nájemnému. Miriam popsala, jak ji toto zvýšení zaskočilo, a zmínila, že do bytu hodně investovali a rekonstrukci provedli za 220 tisíc korun.

Podle radnice je většina bytů ve špatném stavu a zvyšování nájemného je právě odůvodněno potřebou oprav. Starostka městské části Jitka Ivičičová z KDU-ČSL vysvětluje, že mají velkou masu lidí, kteří platí různé sazby nájemného, nejčastěji je to 43,60 korun za metr čtvereční, což je méně než polovina běžného nájemného. Zavedení 'ekonomického nájemného' ve výši 109 korun za metr čtvereční zajistí opravy, údržbu a zvýšení kvality bydlení.

V Brněnských Vinohradech se jedná zhruba o jedenáct set běžných obecních bytů, což je zhruba čtyři procenta všech bytů v majetku Brna. Nově stanovená cena nájmu – 109 korun za metr čtvereční měsíčně – v porovnání s dalšími městskými částmi nevybočuje. Například v Bystrci je nájemné jen o sedm korun nižší, naopak v Řečkovicích začíná na částce o sedm korun vyšší.

Možnost takového zvýšení nájemného na více než dvojnásobek ovšem vyvolává pochybnosti u opozice i řady nájemců. Právník Zdeněk Joukl, který se specializuje na oblast nemovitostí, tvrdí, že postup radnice je v souladu s občanským zákoníkem a neporušuje žádná práva. I přes nespokojenost některých obyvatel s nově zavedeným nájemným věří vedení městské části, že pochybnosti nájemníků se jim podaří rozptýlit na veřejné diskuzi 6. března.

Magistrát Brna chce podpořit bytovou výstavbu ve městě spoluprací se soukromým sektorem. Investor by postavil byty na pozemcích města a nájemné bylo nižší, než je běžné na trhu. Projekt se chystá pro lokalitu Západní brána, která se nachází ve městské části Starý Lískovec.

Ceny nájemného se podle lednových dat společnosti Deloitte v Jihomoravském kraji pohybují okolo průměru 245 korun za metr čtvereční měsíčně, ve Zlínském kraji je to průměrně o jedenáct korun méně. Ceny se však výrazně liší podle měst, například v Brně lidé za padesátimetrový byt zaplatí průměrně 16 750 korun, ve Znojmě téměř jedenáct tisíc, ve Zlíně čtrnáct tisíc a v Kroměříži necelých dvanáct tisíc korun. Během posledních pěti let se cena nájmů zvýšila více než o čtvrtinu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy