Letní změny na nádraží v Brně

Rekonstrukce nádraží v Králově Poli začne v červenci a přinese uzavření haly a omezení provozu vlaků. Provoz bude probíhat s provizorní čekárnou a prodloužením intervalu regionálních vlaků. Práce by měly skončit v září 2025.


Na nádraží v Králově Poli začne v červenci probíhat rozsáhlá rekonstrukce nádražní haly a výstavního prostoru. Důsledkem tohoto projektu budou jak uzavření stávající haly, tak omezení provozu vlaků. Cestující se tak mohou připravit na zvýšenou čekací dobu v létě.

Dělníci se do prvních stavebních prací pustili již loni na podzim. Zatím se stavební ruch negativně neprojevil na pohodlí cestujících, avšak s nástupem letních prázdnin dojde ke značným komplikacím. Současná odbavovací hala bude totiž zcela uzavřena a místo ní se postaví provizorní čekárna s kapacitou 250 lidí u budovy nádraží.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) během čtvrtečního kontrolního dne uvedl, že provizorní čekárna bude sloužit cestujícím po celou dobu stavby a bude vybavena vším potřebným zázemím. Dalším omezením bude prodloužení intervalu regionálních vlaků na dvojnásobek – místo původních 15 minut budou jezdit po půlhodině, zároveň se zvýší doba cesty do Kuřimi. Frekvence vlaků v tomto úseku je natolik vysoká, že Správa železnic se rozhodla nenahrazovat vlakovou dopravu autobusy, jak informoval její ředitel Jiří Svoboda.

Změny se dotknou i využívání nástupišť, na kterých budou cestující nastupovat do vlaku podle aktuálních stavebních prací. Na jaká nástupiště se cestující budou dostávat během demolicí nádražní budovy a podchodu, zatím nebylo oznámeno.

Nově rekonstruovaná hala by měla být hotova již v září roku 2025. Jiří Svoboda vyzval zhotovitele, aby se pokusil naplánovat práce tak, aby na začátku školního roku 2025/2026 mohli cestující jezdit bez omezení. Původní plány počítaly s ukončením prací až v listopadu téhož roku.

Rekonstrukce nádraží odhalila zajímavou skutečnost – pod budovou, která slouží cestujícím od 50. let minulého století, se nachází protiatomový kryt. Ten s rekonstrukcí a výstavbou nové moderní budovy zanikne. Rychle se blížící stavební změny jsou tak důležitým milníkem nejen pro cestující, ale i pro historii Králova Pole.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy