FN BRNO se bez další pomoci lékárníků v očkovacím centru neobejde

Ve velkokapacitním očkovacím centru na brněnském výstavišti se nyní denně naočkuje přes 4 100 lidí, dodávky vakcín budou v červnu ještě vyšší, navíc se budou moci brzo registrovat všechny věkové kategorie. Fakultní nemocnice Brno tak bude svoje kapacity zvyšovat až na 5 500 očkovaných denně, potřeba tak bude mnohem více lidí pro plynulé zajištění chodu celého centra.


Ve všech velkých očkovacích centrech se očkuje látkou Pfizer/BionTech, která se musí ředit, z jedné vialky se natáhne šest dávek. To vše se dělá přímo na místě v improvizované farmaceutické laboratoři. Jeden farmaceut dokáže za osmi hodinovou směnu natáhnout v průměru asi 400. Pro stávající počet 4 100 očkovaných denně je tak potřeba 10 lékárníků, při navýšení počtu jich bude potřeba minimálně o čtyři více. A pokud se kapacita navýší až na maxima pavilonu, tedy 7 000 očkovaných za den, pak bude potřeba pracovníků, kteří mohou pracovat s očkovací látkou jednou tolik, a právě to by mohl být problém.   

O pomoc s ředěním vakcín se na farmaceuty již začátkem roku obrátili zástupci okresního sdružení České lékárnické komory Brno-město spolu s vedoucí lékáren ve Fakultní nemocnici Brno PharmDr. Šárkou Kozákovou, MBA: „Vnímám to jako službu společnosti, obrovskou zásluhu v boji s koronavirem mají zdravotníci, nyní jim můžeme skutečně pomoci. Přitom budeme dělat to, co děláme každodenně v lékárnách, pečujeme o zdraví obyvatel. Mnohým z nás to navíc přinese i dobrý pocit, že můžeme pomoci.“ Na výzvu tehdy zareagovalo a pomoc přislíbilo asi 160 lékárníků a farmaceutických asistentek nejen z řad soukromých lékáren, ale i z řad studentů a pedagogů Farmaceutické fakulty MU. Skloubit své pracovní a studijní povinnosti s výpomocí očkovacímu centru je však extrémně náročné a mnozí tak po čase museli svoji pomoc omezit či úplně ukončit.

Fakultní nemocnice Brno proto prosí všechny lékárníky a farmaceutické asistentky, kteří by mohli pomoci v očkovacím centru s přípravou vakcín, aby se ozvali koordinátorce dobrovolníků z řad farmaceutů PharmDr. Kateřině Majznerové na e-mail osl.brno@gmail.com. Jejich zájem je dobrovolný, pomoc vítaná a jejich odpracovaný čas bude samozřejmě zaplacený. Jde o co nejrychlejší proočkování společnosti, aby se život všech již konečně mohl vrátit do původních kolejí.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy