Ekofilm má šanci získat téměř půl milionu z městského rozpočtu

Město Brno se připravuje na klimatickou změnu a obrací se na firmy, instituce i občany, aby se do ekologických aktivit také zapojili. Některá opatření podporuje i finančně – například vytváření zelených střech, revitalizaci vnitrobloků, oživování nábřeží, ale i pořádání festivalu filmů s tematikou životního prostředí. Pokud to odsouhlasí zastupitelé, dostanou pořadatelé letošní přehlídky Ekofilm dotaci 450 tisíc korun.


Brněnští radní dnes projednali poskytnutí individuální neinvestiční dotace společnosti EkoInkubátor, z. ú., ve výši 450 tisíc korun na organizaci 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm 2021 a doporučili ji zastupitelům schválit. Dotace představuje 12 procent z celkových nákladů na projekt, jež činí 3 859 900 korun. Peníze z městského rozpočtu půjdou na propagaci a produkci festivalu, slavnostní zahájení, náplň programu pro školy a virtuální realitu jako nefilmový program. Dotace ve stejné výši byla pořadatelům přidělena i v letech 2019 a 2020.

Ekofilm je nejstarší mezinárodní filmový festival s tematikou životního prostředí v Evropě. Jeho kořeny sahají do roku 1974. Pořádá ho Ministerstvo životního prostředí a od roku 2015 jej hostí Brno. Na organizaci se kromě EkoInkubátoru podílí i Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity a Key Promotion s. r. o.

Každý rok festival otevírá některé z aktuálních environmentálních témat současnosti. Letos to bude téma Adresa: Země. Program se bude odehrávat na náměstí Svobody a na FSS MUNI, případně v sále Společenského centra ÚMČ Brno-střed. Srdcem přehlídky bude kino Scala, kde se budou promítat desítky soutěžních filmů z celého světa.

„V září odstartuje městský dotační program Ekologická výchova. Chceme tak podpořit ty, kteří vzděláváním dětí a dospělých usilují o vytvoření vztahu Brňanů k životnímu prostředí a jeho ochraně. Příspěvkem pro Ekofilm sledujeme podobný cíl. Festival vyhledávají odborníci i běžné publikum, do kina dopoledne přijdou školáci, večer diváci všech věkových kategorií. Promítání doplňují přednášky a workshopy s odborníky, diskuze a besedy se zajímavými hosty i tvůrci soutěžních filmů. To vše pomáhá formovat názory a chování lidí v oblasti ekologie, což se odráží v kvalitnějším životním prostředí v Brně. Ročník 2021 se uskuteční od 20. do 23. října,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Po skončení akce si lze vybrané pořady zapůjčit k nekomerčním přehlídkám nazvaným Ozvěny Ekofilmu, čehož využívají především organizátoři kulturních center či klubových kin a školy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.06.2021 11:10




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy