Alžběta Westonia, renesanční básnířka u rudolfínského dvora

Výstava "Desátá Múza. Renesanční básnířka Westonia" představuje Alžbětu Johanna Westonia, první latinsky píšící básnířku českých dějin a dceru alchymisty Edwarda Kelleyho. Koná se od 11. dubna do 13. října 2024 v Památníku písemnictví na Moravě.


Vždyť kdo by neznal jméno Alžběta Johanna Westonia, první latinsky píšící básnířku našich dějin? Tato Angličanka, která prokázala vynikající schopnosti v malířství a literatuře, byla předurčena stát se jednou z nejznámějších postav rudolfínské Prahy. Její život je fascinující ukázkou toho, jak se doba a místo mohou spojit a tvořit mimořádné podmínky pro rozvoj jednotlivce.

Alžběta Johanna Westonia, která byla považována za desátou Múzu a druhou Sapfó své doby, se narodila do rodiny slavného alchymisty Edwarda Kelleyho. Většinu svého života strávila v Praze, kde se stala součástí kulturní elity své doby.

Současníci ji obdivovali za schopnost skládat básně v latině. Toto umění jí umožnilo komunikovat s významnými osobnostmi doby a stát se tak součástí nejrůznějších uměleckých společností a okruhů. Dominantní postavení v tehdejší společnosti mělo za následek, že se stala první a na dlouhou dobu jedinou básnířkou spjatou s českými zeměmi.

Nyní máte jedinečnou příležitost seznámit se s jejím životem a dílem na výstavě s názvem 'Desátá Múza. Renesanční básnířka Westonia'. Ta se koná od 11. dubna do 13. října 2024 v Památníku písemnictví na Moravě. Budou zde prezentovány i její latinské sbírky Poëmata a Parthenicon, jejichž originály se dochovaly jen ve velmi malém počtu.

Výstava se také podrobně věnuje renesanční každodennosti a vzdělanosti. Nenechá vás ani chladnými u fascinujících detailů o fenoménu alchymistů rudolfínského dvora, mezi něž patřil její otec Edward Kelley.

Veřejně přístupná vernisáž výstavy se koná v Památníku písemnictví na Moravě v klášteře v Rajhradě ve čtvrtek 11. dubna 2024 v 17 hodin. Neváhejte a udělejte si čas pro setkání s jednou z nejzajímavějších postav české literární historie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy