DPMB zavádí kamery pro kontrolory

0

dpmb, kamerový systém, přepravní kontrola, slovní útoky, vyšetření trestné činnosti, blog, region24


Dopravní podnik města Brna (DPMB) zavádí kamerový systém pro pracovníky přepravní kontroly. Rozhodnutí přišlo vzhledem k rostoucímu počtu slovních útoků a stížností ze strany cestujících. Kamerový systém umožní nejen lepší zjišťování a řešení stížností, ale také poskytne policejním silám důkazy pro vyšetření trestné činnosti.

V setkání s rostoucím počtem slovních napadání ze strany cestujících a obrovskou hodnotou neoprávněných stížností na výkon práce pracovníků přepravní kontroly se Dopravní podnik města Brna (DPMB) rozhodl zavést kamerový systém. To bylo oznámeno generálním ředitelem DPMB, Milošem Havránkem, který na tomto kroku vidí možnost získání důvěryhodných podkladů pro zjišťování a možné řešení všech podnětů tohoto druhu.

'Černý pasažér v roušce odstřelil revizorku a utekl i s jejím mobilem', je jen jeden z případů, které ilustrují složité práce revizorů. Dalším důvodem pro zavedení kamerového systému je kooperace s policií, která může tyto záznamy využít pro vyšetření trestné činnosti.

'Kamerový systém nám pomáhá v typických případech jako například kontrola jízdenek. Někteří cestující tvrdí, že neměli dostatek času koupit či označit jízdenku v autobuse. Záznamy nám poskytnou objektivní důkaz o chování cestujícího a jestli si skutečně plánoval jízdenku koupit,' dodal vedoucí tarifního odboru DPMB, Vít Průgl.

Dosud byli revizoři DPMB vybaveni jen zařízením pro zvukovou nahrávku. Toto opatření, zavedené v roce 2011, pomohlo snížit počet fyzických útoků na kontrolory ze třiceti na méně než deset za rok. Kamery, které již využívají revizoři jiných dopravních podniků, mají speciální šifrování a jsou tak chráněny proti zneužití.

'Zařízení pro přepravní kontrolu pořídí videozáznam své práce. Na konci směny se všechna data přenesou do systému. Speciálně zakódovaná kamera a šifrovaný přenos dat zajišťují přímou ochranu osobních údajů cestujících i našich zaměstnanců,' vysvětlil Průgl.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář