Zoo Brno má po pětadvaceti letech novou ředitelku

Rada města Brna jmenovala na svém středečním zasedání novou ředitelku Zoo Brno Radanu Dungelovou. Jmenování předcházelo standardní konkursní řízení na konci funkčního období ředitele Martina Hovorky, který stál v čele této příspěvkové organizace dvacet pět let.


„Děkuji panu Hovorkovi, že zahradu vedl 25 let a posunul ji výrazným směrem jak v oblasti jednotlivých chovaných zvířat, tak v oblasti technického zázemí i profesionalizace zahrady. Zároveň přeji nově jmenované ředitelce Radaně Dungelové, aby se na nové pozici rychle zorientovala a šla za svými cíli, které si vytyčila ve své koncepci rozvoje zoologické zahrady. Ta nás nejvíce oslovila, především z pohledu rozvoje tzv. welfare zvířat, tedy jejich životní pohody. K té se bude přihlížet i při rozhodování v oblasti chovu. Tomuto přístupu fandím a podporuji jej. Také se těším na větší zapojení návštěvníků do samotného chovu zvířat, kdy se budou zaměstnanci snažit lidem vysvětlit nebo ukázat, jak péče o zvířata vypadá a co vše znamená,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík. 

Do konkursního řízení na ředitele/ředitelku Zoo Brno se přihlásilo pět uchazečů. Konkursu se neúčastnili dva z nich, a to z důvodu nesplnění zákonných požadavků a pozdního podání přihlášky. V druhém kole představovali účastníci řízení své koncepce rozvoje. 
 
Radana Dungelová pracovala poslední čtyři roky na pozici vedoucí Útvaru mezinárodní spolupráce v Zoo Brno. Její pracovní náplní byla mimo jiné aktivní účast na mezinárodních projektech, konferencích a koordinace plnění závazků vyplývajících z členství zahrady ve světových oborových organizacích a asociacích.  V minulosti byla sedm let vedoucí rozvojového týmu v Nadaci Partnerství a devět let žila v Brazílii jako manželka diplomata – velvyslance ČR. Dlouhodobě se osobně angažuje v popularizaci témat spojených s životem zvířat v jejich přirozeném prostředí a ochranou ekosystémů, publikuje články a autorsky se podílí na filmových dokumentech a knihách s touto tematikou. Na těchto projektech spolupracuje se svým současným manželem přírodovědcem, malířem a ilustrátorem Janem Dungelem. 

„Záchranu druhů a vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírodní rozmanitosti pokládám za mimořádně významnou společenskou úlohu zoologických zahrad a chci se na ní aktivně podílet. V nové pozici chci zachovat kontinuitu chovatelské koncepce a zaměřit se zejména na kvalitu péče chovaných zvířat. Zahrada je také o lidech, kteří v ní pracují, proto budu věnovat velkou pozornost i jejich potřebám a profesnímu růstu zaměstnanců. V oblasti vzdělávání navážu na současnou nabídku kvalitních vzdělávacích programů a mojí snahou bude naše vzdělávací témata promítnout i do marketingové strategie zoo. V neposlední řadě se budu snažit zhodnotit úroveň nabízených služeb pro návštěvníky a propojit návštěvnický servis s principy udržitelnosti a respektu k přírodě. Chci, abychom byli zahradou, která vzdělává vlastním příkladem,“ řekla nově jmenovaná ředitelka Radana Dungelová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 07.09.2022 10:44




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy