Záhadný pokus o útok na synagogu selhal

Před synagogou v Brně našli zaměstnanci zapálenou láhev se sprejem. Láhev neexplodovala a policie nyní vyšetřuje incident a hledá svědky. Incident může souviset s nedávným útokem na brněnskou mešitu.


Před synagogu v Brně dal někdo zapálenou láhev se sprejem, policie hledá svědky

V posledních dnech se v Brně odehrál pokus o požkození minimálně dvěří synagogy v přímém střetu s prodejci. Naštěstí se zásah izraelských vojákůichatek nedopadl tragicky. Policisté zjišťují okolnosti incidentu.

Podle policejní mluvčí Andrey Cejnkové se stalo to, že jeden ze zaměstnanců synagogy našel zapálenou láhev se sprejem poblíž vchodu do budovy. 'Láhev naštěstí neexplodovala. Našel ji jeden ze zaměstnanců a věc oznámil policii,' uvedla Cejnková. Kriminalisté se momentálně soustředí na hledání dvou svědků – mladíků, kteří se podle kamerových záznamů pohybovali na místě činu.

Událost se odehrála v době stále pokračující izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy. Armáda reagovala na teroristický útok spáchaný hnutím Hamás v říjnu loňského roku. Kdo mohl mít zájem na poškození synagogy v Brně, není zatím jasné.

'Mohli by poskytnout k celé věci bližší informace. Poznáte-li osoby na fotografiích, kontaktujte tísňovou linku 158,' vyzvala mluvčí. Současně je možné, že se pokus o poškození synagogy mohl stát v souvislosti se škodolibým činem na brněnské mešitě, kde někdo posprejoval nápisy s výhrůžkami smrti členům islámu.

Státní zástupce ještě musí přezkoumat, zda se jedná o trestný čin. Zatím nejsou žádné zásadní důkazy o vině konkrétních osob. Podle policie mohou být souvislosti mezi oběma incidenty a vědecky podložené hypotézy o spojitosti agresivního jednání a násilí ve společnosti.

Prevence takovýchto incidentů je důležitá a veřejnost by měla být na takové události upozorněna. Proto policie žádá občany, aby dbali na bezpečnost v okolí náboženských staveb a informovali policii o jakýchkoli podezřelých lidech či situacích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy