Úsekové měření kolem křižovatky u Kuřimi: kamery zatím nepokutují

Bez sankcí: Kamery na silnici I/43 u Kuřimi a křižovatce u Staré Osady v Brně stále nefungují. Problémy s umístěním kamer zkomplikovaly kolaudaci a výběr pokut. Zatím není jasné, kdy budou kamery plně funkční.


Úsekové měření rychlosti na silnici I/43 poblíž křižovatky u Kuřimi mělo původně přispět ke zklidnění dopravní situace a zjednodušení odbočování směrem na Svitavy. Kamery byly instalovány v polovině prosince, avšak řidičům zatím nehrozí sankce za překročení povolené rychlosti, neboť se ukázalo, že nejsou umístěny na optimální pozici. Tuto lokalitu vybral společně s dopravními policisty Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Problémy s umístěním kamer zkomplikovaly kolaudaci a zprovoznění úsekového měření rychlosti, což ovlivnilo i vymáhání pokut. 'Po konzultacích s policií jsme se rozhodli kamery prozatím neaktivovat. Budou přesunuty na jiné, lépe vyhovující místo a teprve poté budou uvedeny do plného provozu s možností odhalování rychlostních přestupků,' uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zatím se však neodvážil předpovědět, kdy by se měření rychlosti mohlo zprovoznit.

Podobnou situaci zažívají i v křižovatce Bubeníčkovy a Gajdošovy ulice v Brně. Kamery, které zde měly monitorovat průjezd na červenou, byly instalovány koncem roku. Navzdory získávání údajů vůbec přístroje dosud nefungují, jak měly. 'V současnosti probíhá kalibrace, testování a nastavování obou kamer pro dosažení jejich optimální spolupráce. Vzhledem k nízkému počtu denních přestupků se jedná o neodkladný úkol,' přiznal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Není zřejmé, kdy přesně budou kamery zprovozněny a magistrát bude moci díky jejich záznamům řidiče sankcionovat. Je možné, že dojde k aktivaci kamer až po dokončení rekonstrukce Gajdošovy ulice, která proběhne v příštím roce. V průběhu oprav mohou být přestupky méně časté.

Ze statistik státní policie lze vyčíst, že řidiči v Brně často vjíždějí na červenou. Během roku 2022 bylo zaznamenáno celkem 755 takových případů u řidičů aut. Městská policie pak odhalila 176 přestupků u aut a dalších 58 u cyklistů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy