Trojice souzena za zatajení nebezpečného fosforu

Představitelé firem Ekotermex a Stephane Corp. byli odsouzeni za nelegální obchod s bílým fosforem a ohrožení veřejnosti. Soud nařídil zaplacení nákladů na likvidaci ve výši 11 milionů Kč a pokuty milion korun pro Ekotermex a zákaz činnosti pro likvidovanou společnost Stephane Corp.


Rudolf Mazánek a Jan Chovanec, zastupující firmu Ekotermex, byli obviněni z ilegální obchodní transakce s bílým fosforem se společností Stephane Corp., jež zastupoval Petr Jaroš. Soudkyně Dita Čepková prohlásila, že se obvinění většinou přiznali ke své vině a že důkazy jasně ukazují na jejich provinění. Soud se tímto případem začal zabývat v polovině listopadu minulého roku a od té doby proběhlo několik soudních jednání. Stále není rozhodnutí pravomocné a všechny strany mají možnost se odvolat.

Podle státního zástupce Roberta Hanuše obvinění v roce 2020 sjednali obchod se zhruba 200 tunami, tedy 19 tuny bílého fosforu, který byl následně umístěn Jarošem v areálu v Rajhradě. Obvinění byli uvědoměni toho, že v přebíraných sudech je látka, jež je nebezpečná pro životní prostředí.

Mazánek a Chovanec se podle obvinění pokusili nebezpečnou látku včas zbavit a předali ji dvěma odpadovým firmám, přičemž jim neřekli, o jak nebezpečný materiál se jedná. Fosfor se v obou případech vznítil a v důsledku toho byli ohroženi pracovníci těchto firem i okolí. Poté, co se obvinění nedokázali zbavit látky jiným způsobem, oslovili Jaroše.

Soud potrestal Jaroše 20 měsíčním vězením a zákazem výkonu vedoucích funkcí na pět let. Chovancovi byl uložen trest 30 měsíců vězení s podmínkou odložení na 48 měsíců a peněžitý trest 100 tisíc korun. Mazánek dostal 30 měsíců podmíněného trestu odloženého na 40 měsíců a peněžitý trest 150 tisíc korun. Firma Ekotermex dostala pokutu milion korun, zatímco Stephane Corp., nyní v likvidaci, dostala zákaz činnosti na deset let. Společnosti také musí uhradit náklady na likvidaci, které činí 11 milionů korun.

Obvinění se bránili tím, že fosfor byl bezpečně uložený. Jaroš dále připustil, že areál nebyl schválen pro skladování nebezpečného odpadu, ale trval na tom, že fosfor převzali jako surovinu, nikoli jako odpad. Upozornil, že plánovali s fosforem dále obchodovat. Mazánek a Chovanec zase tvrdili, že nevěděli, kde bude fosfor uložen.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy