Tip na procházku i bez průvodce u řeky Svitavy

Myslíte, že už máte Brno “prolezlé” křížem krážem? Máme pro vás další tip kam na vycházku i bez průvodce. Pod patronátem TIC BRNO vznikla u řeky Svitavy industriální naučná stezka. Jedenáct zastavení přibližuje průmyslovou historii města od textilu, přes parní stroje až po zbraně.


„Nápad na novou stezku vzešel z participativního rozpočtu a jeho autorkou je Olga Strublová. Jsem rád, že spolupráce s obyvateli, která je v tomto rozsahu v rámci republiky ojedinělá, přináší možnost realizovat takto zajímavé projekty,“ říká 2. náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný. Realizací byl pověřen TIC BRNO, který již druhým rokem oživuje zapomenutou industriální historii města v rámci projektu Brno INdustrial. „Stezku jsme zařadili do našeho konceptu, na který přirozeně navazuje,” říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO. „Navíc se jedná o skvělý způsob, jak prozkoumat Brno na vlastní pěst a doplní i nabídku komentovaných prohlídek města s průvodcem. Brněnská průmyslová, zejména textilní, historie ze slavných dob tzv. Moravského Manchesteru je jednou z klíčových hodnot, ze kterých vyrostlo současné Brno, centrum moderních a kreativních průmyslů,” dodává Janulíková.

Vodní toky v hlavní historické roli

Vodní toky hrály velmi důležitou roli při rozvoji průmyslu v Brně. Především pro textilní výrobu, kterou bylo před válkami Brno proslulé po celém světě, byl přístup k vodě zcela zásadní. Jedenáct venkovních panelů podél řeky Svitavy připomene 11 konkrétních průmyslových staveb a jejich historii. Dozvíte se například, kde byla vyrobena první Kaplanova turbína, kde stála první továrna na parní stroje v Brně i celé monarchii nebo jedna z největších přádelen v Evropě první pol. 19. století. Panely vás seznámí i s reáliemi života podnikatelů, židovských továrníků a pádu a zániku brněnských továren. 

Posvitavská výrobní zóna sehrála důležitou roli při rozvoji průmyslu v Brně. Areály postupně mizí nebo jsou proměňovány. Industriální stezka si klade za úkol upozornit na tato místa, která již brzy nebudou, a také oživit nábřeží řeky. Podobnou procházku nabízí v rámci projektu Brno INdustrial i stezka Moravským Manchesterem, která se věnuje výhradně textilnímu průmyslu. Na sezónu pak TIC BRNO připravuje několik komentovaných prohlídek města a vyhlídkovou jízdu minibusem s industriální tématikou. V jejich rámci se projedete Šalinou Moravským Manchesterem, projdete se Okolo řeky přes Cejl a Křenovou, podíváte se z Ameriky až na Staré Brno a minibus vás proveze kolem Paláců průmyslové aristokracie.

Více informací o projektu na www.brnoindustrial.cz.

Jednotlivá zastavení industriální stezky u řeky Svitavy a další informace najdete na webu https://www.gotobrno.cz/info/industrialni-stezka-u-reky-svitavy/.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.06.2021 09:44




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy