Studie nastíní sílu protilátek u seniorů v Brně. Částečně odhalí očkovací strategii do budoucna

Město Brno bude financovat studii na zjištění množství protilátek v těle u osob s ukončeným očkováním proti covidu-19. Výzkum bude probíhat u seniorů nad 65 let, cílem šetření je zjistit, nakolik jsou senioři po očkování fakticky chránění. Testování se uskuteční ve spolupráci se Společností Podané ruce a Diecézní charitou Brno. Data následně zanalyzuje přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno profesor Petr Husa.


„Město Brno ve spolupráci se Společností Podané ruce přistoupilo k plošnému antigennímu testování už na podzim loňského roku a kladné výsledky tohoto kroku jsou neoddiskutovatelné. Je ale nutné nadále pokračovat v prevenci a také aktivním sledování chování viru i očkování, proto jsem velmi ráda, že Brno podpoří tuto studii. Ukazuje se, že u starších skupin obyvatelstva se očkování může chovat jinak než u mladších,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Šetření Společnosti Podané ruce na veřejném test pointu ukázala, že se imunitní odpověď u očkovaných v různých věkových skupinách obyvatelstva výrazně liší. U starší populace je nižší a s rychleji klesající tendencí. Proto je testování nyní orientováno na seniory starší 65 let. „Na základě výsledků budeme doporučovat další preventivní přístup. Studie testování imunitní odpovědi na očkování probíhají dnes po celém světě. Jako provozovatelé sociálních služeb si uvědomujeme zodpovědnost za zranitelné klienty, vnímáme potřebu na nic nečekat a raději jednat preventivně,“ dodal Jindřich Vobořil, ředitel Společnosti Podané ruce.

Testovat se bude z kapilární krve a účastník musí být alespoň 14 dní po druhé dávce očkování (případně 14 dní po očkování jednodávkovou vakcínou). Opětovná kontrola zkoumaných parametrů potom proběhne po 8 týdnech. Studie se zaměří na hodnoty nAb, IgG a IgM protilátek, které budou vyhodnocovány pomocí přístrojů iCHROMA II. V případě, že se prokáží klesající hodnoty protilátek nebo budou od začátku nAb protilátky nižší než 10 %, přistoupí se ke zjišťování buněčné imunity ve spolupráci s laboratorní skupinou Spadia lab. Odhadované náklady na celé šetření se pohybují okolo 370–450 tisíc korun.

„Ráda bych poprosila veřejnost, ať se studie zúčastní. Každý jednotlivý člověk pomůže vzniku budoucí očkovací i testovací strategie ve městě Brně, obzvláště ve smyslu ochrany nejzranitelnějších spoluobčanů. Testování dobrovolníků bude probíhat od poloviny června,“ upřesnila Markéta Vaňková.

Do pilotního projektu se připojila i Diecézní charita Brno, jejíž klienti v domovech seniorů budou po předchozím souhlasu testováni. „Pro Diecézní charitu Brno je péče o seniory, zvláště v domácím prostředí, nejrozšířenější činností, proto podporujeme veškeré snahy o zajištění jejich bezpečnosti a preventivního přístupu. Proto jsem přivítal tuto spolupráci, která nejen ukáže sílu ochrany, kterou poskytuje vakcína seniorům v našich zařízeních, ale bude validní pro celou populaci v této věkové kategorii. Na takto cenné informace bude moci zareagovat potřebnými kroky například i Ministerstvo zdravotnictví,“ podotkl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Výzkum samotného onemocnění covid-19 se stále rozvíjí, zároveň je nutné i sledovat účinky a trvání očkování. „Informace ze zahraničí, příkladem z Velké Británie, i předchozí studie Společnosti Podané ruce jasně naznačuje nestabilitu účinku vakcíny v závislosti na době od očkování a věku a zdravotním stavu člověka. Počítám, že se studie, kterou povedu, zúčastní velký počet lidí v určené věkové kategorii. Díky většímu vzorku účastníků dokážeme precizněji vyhodnotit, zda bude potřeba přistoupit k tzv. booster shotům, tedy posilujícím dávkám vakcíny například v domovech pro seniory. Výzkum nám také nastíní, jak obecně do budoucna vyhodnotit nutnost a četnost testování pro širokou veřejnost,“ sdělil profesor Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno a LF MU.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.06.2021 07:31




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy