První vlak přijede z Vídně do Brna 11. prosince hodinu před půlnocí

Smlouvu na zajištění přímého železničního spojení Brna a mezinárodního letiště Vídeň – Schwechat dnes schválili brněnští radní. První vlak v závazku takzvané veřejné služby vyrazí z Vídně v neděli 11. prosince ve 21.15 hodin. Z Brna pak pojede poprvé opačným směrem hned druhý den ve 3.48 hodin. Na provoz pravidelné linky zajišťující dopravní obslužnost bude město poskytovat dopravci, společnosti RegioJet, a. s., kompenzace.


Vlaky z Brna na vídeňské letiště se rozjedou s novým jízdním řádem. „Od 12. prosince 2022 do 19. února 2023 bude v závazku takzvané veřejné služby jezdit jeden ranní vlak do Vídně a večerní zpět do Brna každé pondělí, středu, pátek a neděli s výjimkou dvou svátečních dní, tedy 25. prosince a Nového roku. V období od 20. února do 10. června příštího roku bude toto spojení fungovat denně. Souhrnně půjde v tomto zkušebním provozu o 299 samostatných jízd s celkovým dopravním výkonem 49 933 vlakových kilometrů,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Celková výše kompenzace ze strany města Brna je vyčíslena na 9 500 000 korun a bude hrazena
v pravidelných dílčích měsíčních platbách odpovídajících očekávaným přepravním výkonům v jednotlivých měsících. „Linku budeme pravidelně monitorovat a vyhodnocovat, abychom dokázali zajistit efektivní dopravní obslužnost v obdobných parametrech po celý rok 2023,“ doplnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

 

Jízdní řád vlaků v závazku veřejné služby

3.48

ˇ Brno

23.07

4.20

  Břeclav

22.38

5.28

  Wien Hbf.

21.39

5.50

  Wien Flugh. ^

21.15

 

Finanční prostředky pro prosincovou platbu jsou již v rozpočtu připraveny od června 2022. Rada města Brna dnes také projednala rozpočtové opatření, kterým se zapojí finanční prostředky vyhrazené pro účely zajištění přímého železničního spojení na celý rok 2023. Finálně tuto operaci ještě musí na svém nejbližším zasedání schválit Zastupitelstvo města Brna.

První jednání o možnosti zavedení pravidelného a přímého vlakového spojení s vídeňským letištěm proběhla již vloni, mimořádně vypravený vlak z Brna do Schwechatu vyjel 22. února 2022. Záměr zajistit přímé vlakové spojení mezi Brnem a mezinárodním letištěm Vídeň schválila Rada města Brna 1. června letošního roku. „Na zajištění přímé linky z Brna na vídeňské letiště jsme dostali nabídky dvou subjektů. Vyhodnotil je Odbor dopravy Magistrátu města Brna a společnost KORDIS JMK, byly také konzultovány se samotným letištěm
a jako výhodnější byla označena nabídka společnosti RegioJet,“ uvedl začátkem října Petr Kratochvíl.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 07.12.2022 09:14




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy