Nekontrolovaný skok nájemného v obecních bytech

Stovky nájemníků na Vinohradech veřejně protestovaly proti navýšení nájemného ze 44 na 109 Kč za metr čtvereční. Nájemníci kritizují nedostatečné informace, rychlé zvýšení a nezohlednění jejich vlastních financí vložených do oprav bytů.


Vlna nevole mezi nájemníky obecních bytů na Vinohradech v souvislosti se skokovým navýšením nájemného přinutila politiky místní radnice uspořádat veřejnou debatu. Lidé si stěžovali především na to, jakým způsobem se nájemné zvyšuje a na nedostatečné informace ze strany radnice.

Veřejné setkání na Pálavském náměstí přilákalo téměř dvě stovky nájemníků, kteří využili příležitost probrat problematiku s politiky. Vedení městské části Vinohrady chce jednotně zvýšit nájemné u starších smluv na 109 korun za metr čtvereční, které označuje jako ekonomické nájemné. V současné době však většina lidí na Vinohradech platí 44 korun za metr čtvereční.

Hlavní otázkou veřejné debaty bylo, proč se nájemné zvyšuje tak skokově a zrovna letos o 130 procent, namísto postupného navýšení o 30, 40, 50 procent. Nájemníci také žádali, aby se zohlednilo, že si museli sami opravit byty za vlastní peníze.

Starostka Vinohrad Jitka Ivičičová (KDU-ČSL) zdůraznila, že radnice je svázána pravidly města a nemůže jít u nových smluv pod ekonomické nájemné. Důvodem pro zvyšování nájemného je snaha nastavit podmínky shodné pro všechny a zabránit členění na základě různých druhů smluv.

Existují tři skupiny nájemníků, kterým může být nájemné zvýšeno. První skupině je možné nájemné navýšit bez omezení a bez nutnosti jejich souhlasu, druhá skupina má inflační doložku a u třetí musí souhlasit s jednostranným navýšením maximálně o dvacet procent jednou za tři roky. V případě souhlasu všech třech skupin může být nájemné skokově navýšeno na 109 korun za metr čtvereční.

V reakci na středeční debatu uvažuje vedení radnice o vytvoření metodiky, která by umožnila nájemníkům započítat vlastní peníze vložené do oprav bytů v nájmu. Městostarosta Vinohrad pro bydlení Jiří Pustina (ODS) také uvedl, že součástí tohoto procesu bude sestavení seznamu prací, které se budou počítat.

Další kroky vedení městské části jsou v tuto chvíli ještě nejasné, ale je jasné, že razantní skokové zdražení nájmů vyvolává emocionální reakce a vytváří tlak na politiky, aby hledali adekvátní řešení, které uspokojí všechny zúčastněné strany.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy