Nájemní bydlení v Brně: - nárůst cen až o 130%

Nájemníci v brněnských Vinohradech jsou rozčarováni plány radnice zvýšit nájemné ve městských bytech. Nová sazba 109 Kč za metr čtvereční je považována za nespravedlivou, zejména pro starousedlíky, kteří platili pouze 43,6 Kč za metr čtvereční.


Vlna nespokojenosti se šíří mezi nájemníky ve Vinohradech, kteří se dozvěděli o plánech radnice zvýšit nájemné ve městských bytech ve čtvrti. Lidé si stěžují na to, že nová sazba 109 korun za metr čtvereční je značně nespravedlivá, zvláště pro starousedlíky, kteří dlouhodobě platili jen 43,6 korun za metr čtvereční.

Daniela Janigová, dlouholetá nájemnice ve Vinohradech, popisuje situaci jako šokující. Uvádí, že sice chápe potřebu zvýšit nájmy, ale nesouhlasí s tím, jak radnice postupuje. Podle Janigové radnice neprojevila zájem investovat do rekonstrukce a nájemníci tak museli vynaložit vlastní prostředky na zlepšení obytných podmínek.

Nájemné ve Vinohradech je dlouhodobě jedním z nejnižších v Brně. Starousedlíci a lidé se staršími smlouvami platí za metr čtvereční nejčastěji 43,6 koruny, zatímco nové smlouvy počítají s jednotnou sazbou 109 korun. Radnice zdůvodňuje plánované zvýšení nájmu tím, že taková sazba bude pokrývat náklady na údržbu a opravy a přiblíží se tak tzv. ekonomickému nájemnému.

Starostka Vinohrad Jitka Ivičičová (KDU-ČSL) vysvětluje, že současný stav není udržitelný, neboť vybrané peníze nestačí na rekonstrukci chátrajících bytů. Radnice proto hodlá usilovat o sjednocení nájemného s ohledem na novější nájemníky, kteří platí vyšší sazbu.

Opozice na radnici kritizuje navrhované zvýšení nájmu jako asociální krok, který odráží jednostrannou rozhodnost současného vedení. Bývalý starosta Vinohrad a městostarosta pro bydlení tvrdí, že městská část má na renovaci dostatečné prostředky a opomíjí zájemobyvatelů, kteří investovali do svých bytů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy