Na Lomené vznikají byty pro samoživitelky i mladé lidi

Mezi klíčové brněnské projekty patří také rekonstrukce bývalé ubytovny a koleje na Lomené v městské části Brno-jih. Nově opravené byty budou sloužit jako sociální, a to pro mladé rodiny, samoživitelky či lidi odcházející z azylového domu pro mládež. První etapa oprav už probíhá a druhá, při níž vznikne parkoviště, začne v příštím roce.


Budova bývalé ubytovny a kolejí má osm podlaží a suterén a byla postavena mezi lety 1985 a 1989. Již několik let je kvůli svému stavu bez využití a probíhají zde maximálně udržovací práce a v zimě temperace, nyní však bude sloužit jako sociální bydlení.

Rekonstrukce se na začátku zkomplikovala. V místě, kudy povede nová příjezdová komunikace k domu od ulice Pompovy, stála zanedbaná jednopodlažní stavba, která musela být stržena. Tato akce se však prodloužila kvůli nálezu azbestu a eternitové střešní krytině. Demolice musela probíhat za speciálních podmínek a zafixovaný eternit byl předán k ekologické likvidaci. Tento nutný krok byl ukončen v září 2021.

Následovaly projekční práce, které určily, jak velké zásahy jsou potřeba, a také budoucí dispozice bytů. Nyní probíhá samotná rekonstrukce, která dá vzniknout 40 bytům. Nově bude obyvatelné i první podlaží, kde dříve fungovala klubovna.

Byty budou mít dispozici 1+1, 1+2 a 1+3. Budoucí osazenstvo domu by měly tvořit mladé rodiny, samoživitelky či soběstační nízkopříjmoví senioři.

Nastěhují se tam ale i mladí dospělí, kteří odcházejí z azylového domu pro mládež, do něhož se dostávají často z dětských domovů. Podpora sociálních pracovníků jim poskytne prostor osvojit si sociální návyky nutné pro běžné fungování ve společnosti. Díky bytům určeným přímo pro tuto skupinu lidí je lze dále podporovat a zajistit jim v rámci možností hladký přechod k samostatnosti.

Dům jako nový

Rekonstrukce se týká jak vnějšku – fasádu čeká zateplení –, tak hlavně vnitřních prostor domu, kde nezůstane téměř kámen na kameni. Vybourají se a odstraní bytová jádra, kterým podle dobových zvyklostí vévodí umakart, a nahradí je nové příčky z pórobetonových tvárnic. Samozřejmostí je finální výmalba bytů. Nové budou dveře vnitřní i vnější včetně zárubní a obnovy se dočkají také nevyhovující topná tělesa. Každý byt dostane kuchyňskou linku a digestoř, jak bývá u tohoto druhu městského bydlení zvykem.

Změny čekají rovněž suterén, ve kterém se nachází kotelna a provozní prostory. Počítá se s kompletní výměnou rozvodů inženýrských sítí, nové tedy budou vodovodní a kanalizační trubky, elektřina a plyn. Vymění se také výtah, stavba ale nebude zcela bezbariérová. Dům by měl být opravený a otevřený v prosinci 2023.

Přiléhající parkoviště a silnice a chodník z Pompovy ulice se budou realizovat v příštím roce. Současně s těmito pracemi se prodlouží nynější vodovodní řad a zhotoví se samostatná přípojka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.11.2022 09:39




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy