K pronájmu je čtrnáct startovacích bytů, deset z nich přivítá po rekonstrukci vůbec první obyvatele

Zcela nové byty na Vranovské, nedávno postavené moderní bydlení na Vojtově i časem prověřené a stále oblíbené byty na Stamicově v Kohoutovicích – tak vypadá aktuální nabídka startovacích bytů, o které se lidé mohou hlásit do 29. května.


„Startovací byty jsou pro město cestou, jak pomoci mladým párům nebo čerstvým rodinám zajistit dostupné bydlení. V bytech se sníženým nájemným mohou žít maximálně tři roky s možností prodloužení na pět let. To jim dá čas a prostor vyřešit bytovou situaci stabilně, ať už to znamená našetřit si na vlastní bydlení, nebo třeba získat běžný obecní byt. Aktuálně je v městském bytovém fondu 170 startovacích bytů,“ uvedla náměstkyně primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Karin Podivinská.

Momentálně jsou volné tyto byty:
-       1 + 1 na Stamicově za 85 Kč/m2/měsíc,
-       osm dvoupokojových bytů a dvě garsonky na Vranovské 1a, u níž byla nedávno dokončena rekonstrukce (psali jsme zde), za 85 Kč/m2/měsíc,
-       tři garsonky na Vojtově za 96,41 Kč/m2/měsíc.

Částka nájemného se každoročně k 1. 7. upravuje o míru inflace. Zastupitelé ale pro letošek uplatnění inflační doložky odpustili, a tak ke zvýšení dojde nejdříve v roce 2024.

Žadateli musejí být páry (sezdané, registrované i nesezdané) nebo maximálně 5členné rodiny (s ohledem na velikost bytu), oba členové páru musejí být zletilí, ale zároveň mladší 40 let. Nesmějí vlastnit nemovitost určenou k bydlení. Společný čistý příjem obou žadatelů se pohybuje mezi 32 282 a 68 600 korun (tj. 0,8–1,7násobek průměrné hrubé mzdy v České republice vyhlášené Českým statistickým úřadem za rok 2022). Žádost je nutno doručit na Magistrát města Brna do 29. 5. 2023.

Další podmínky jsou zveřejněny na webu https://bydleni.brno.cz/startovaci-byty-2/.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.05.2023 07:27




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy