Filharmonie Brno streamuje Brahmsovu a Glassovu Symfonii č. 2. Tu v české premiéře. Nabídne i rozhovor šéfdirigenta s Philipem Glassem

Na čtvrtek 15. dubna připravila Filharmonie Brno další živý stream. Kombinaci dvou symfonií velkých hudebních tvůrců 19. a 20. respektive 21. století: Johannese Brahmse a Philipa Glasse. Od obou zazní jejich druhé symfonie, Glassova v české premiéře.


„Za touto kombinací rozhodně nehledejme prvoplánovou snahu využít shodné číslovky k tomu, aby program takzvaně vypadal dobře na plakátě. Spojení obou děl bylo vedeno hlubším dramaturgickým záměrem. Jejich autoři se k prvním symfoniím odhodlali až ve zralém věku – Brahms jako třiačtyřicetiletý, Glass dokonce jako pětapadesátiletý –, aby se poté ve druhých symfoniích definitivně oprostili od jiných vlivů, Brahms od Beethovena, Glass od Bowieho, a vytvořili zcela svébytná díla,“ řekl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Orchestr se v takto velkém obsazení sejde téměř po šesti týdnech. „Vše samozřejmě za dodržení všech nařízení, která jsou stále přísnější. I tak ale naše touha hrát vítězí. Na druhou stranu podle nás nemá příliš smysl streamovat za každou cenu, proto vybíráme ty projekty, které opravdu stojí za to, které řadíme ke klíčovým z celé sezony. Přesto musíme některé z nich vynechat, například ty se sborovým zpěvem,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Koncert, který se bude živě přenášet z Besedního domu, začíná ve 20 hodin. V jeho pauze se mohou posluchači těšit na rozhovor, který s Philipem Glassem povede šéfdirigent Dennis Russell Davies. „Naše spolupráce trvá už dobrých čtyřicet let. Začala za mého působení coby generálního hudebního ředitele Stuttgartské státní opery, kdy jsem dirigoval úžasné nové inscenace jeho raných oper Satyagraha a Akhnaten, a pokračovala v New Yorku, kde jsem postupně řídil premiéry jeho Prvního houslového koncertu, Symfonie „Low“ a dalších orchestrálních a komorních děl. Než se objevila Druhá symfonie, stali se z nás blízcí přátelé (a také otcové) s velmi podobným pohledem na hudbu a život obecně,“ řekl Davies. Symfonii č. 2 Glass věnoval Brooklynskému filharmonickému orchestru a právě Daviesovi, kteří ji premiérovali 15. října 1994.

Druhá symfonie představovala důležitý mezník v Glassově tvůrčím životě, neboť se v ní definitivně odhodlal k následování tradice symfonie, ovšem s využitím výlučně svého vlastního rytmického a melodického materiálu. „Druhou symfonii jsem dirigoval několikrát v 90. letech, od té doby však už nikoli, a proto se velmi těším na příležitost chopit se této výzvy znovu, tím spíš, že to bude s Filharmonií Brno,“ doplnil Davies.

Brahmsova Symfonie č. 2, která přenos zahájí, vznikla zhruba rok po symfonii první. Premiéry se dočkala 30. prosince 1877 ve Vídni pod taktovkou Hanse Richtera, v lednu následujícího roku ji v lipském Gewandhausu řídil sám autor, stejně jako o měsíc později v Amsterdamu a Haagu. „Jeho tvorba, zvláště pak čtyři symfonie, sumarizující vše podstatné, k čemu Brahms tíhnul – dokonale naplňovala ideál hudby coby autonomního, tj. soběstačného umění a představovala tak návrat ke klasickému typu absolutní hudby,“ informoval Mikeš.

Přenos začíná ve čtvrtek 15. dubna ve 20 hodin. Zájemci ho mohou sledovat na facebookovém profilu Filharmonie Brno, na jejím YouTube kanálu a nebo na tomto linku https://ppv.livebox.cz/Brahms2Glass2/.

Zdroj: tisková zpráva, Filharmonie Brno
Zdroj foto: Filharmonie Brno


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.03.2021 15:33




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy