Dukovany a Brno spojí horkovod: Energetická soběstačnost na dosah

Výstavba horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna pokračuje, Teplárny Brno a ČEZ podepsaly strategické smlouvy o vyvedení tepla z dukovanských bloků. Projekt zvýší energetickou soběstačnost a nezávislost Brna na zemním plynu a zajistí bezpečné dodávky tepla obyvatelům.


Výstavba horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna vstoupila do své nejdůležitější fáze. Společnost Teplárny Brno, která je investorem horkovodu, podepsala strategické smlouvy s ČEZ o vyvedení tepla z dukovanských bloků na hranici elektrárny. Jedná se o další klíčový milník v přípravě jedné z nejvýznamnějších energetických staveb v České republice.

Společnosti Teplárny Brno a ČEZ dnes podepsaly smlouvu o smlouvě budoucí a realizační smlouvy. Jejich uzavření je podmínkou pro řadu dalších na sebe navazujících kroků, které jsou nezbytné pro výstavbu horkovodu. Především umožňují zahájení zadávacího řízení na veřejnou zakázku na výběr zpracovatele projektové dokumentace stavby horkovodního napaječe, horkovodního obchvatu a úprav soustavy zásobování teplenou energií.

Obě společnosti tak navazují na smlouvu o spolupráci, na které se dohodly loni v květnu. Po dnešním podepsání smluv mezi ČEZ a Teplárnami Brno budou následovat další přípravné a realizační práce.

Předpokládané náklady projektu jsou odhadovány na zhruba 19 miliard korun, a to i s možnou změnou ceny kvůli rostoucí inflaci. Financování výstavby bude vícezdrojové, kromě případných dotací na výstavbu z evropských i národních fondů se také zvažuje financování prostřednictvím evropských i komerčních institucí.

V Brně se na systém napojí všechny domácnosti, které nyní fungují přes centrální zásobování teplem. Půjde o zhruba 250 tisíc obyvatel. Horkovod budou využívat i další objekty, jako jsou školy nebo některé průmyslové oblasti.

Projekt horkovodu z Dukovan do Brna bude zajišťovat spolehlivé dodávky tepla a výrazně sníží závislost města na plynu. Nejedná se o odpadní teplo, ale o teplo z kogenerační výroby. Délka potrubí bude přibližně 42 kilometrů. Trasa horkovodu povede mimo zastavěná území obcí. Jako součást horkovodní cesty vznikne také jeden tunel o délce 1 100 metrů pod kopcem Bučín u Tetčic, který je součástí Přírodního parku Bobrava. Výstavba horkovodu má začít v roce 2027, stavební práce mají trvat čtyři roky, přípravné činnosti na území města Brna budou zahájeny už v roce 2025. Vedle společnosti Teplárny Brno počítá s nutnou investicí také ČEZ, vlastník Jaderné elektrárny Dukovany.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy