Chřest sklizen o měsíc dříve díky teplému počasí

Příznivé jarní teploty umožnily včasný začátek sklizně chřestu v Znojemsku, o téměř měsíc dříve než loni. Teplé počasí přispělo k rychlejšímu růstu chřestu a následné předčasné sklizni.


Příznivé jarní teploty včasně otevřely sezónu sklizně chřestu v oblasti Znojemsko. Komparativně s minulým rokem, je první sklízený chřest na talířích místních obyvatel o téměř měsíc dříve. Tento předčasný start však není ještě běžný pro celý region, jak dokazuje situace ve městě Ivančice na Brněnsku, kde sklizeň chřestu zatím neurazila svou cestu.

Podle Vladislava Bárty, majitele chřestové farmy v obci Hrabětice, letošní sezónu překvapivě zahájili o měsíc dříve. Nejdříve považovali zrychlený růst chřestu za náhodný výkyv, avšak postupem času zjistili, že teplé počasí skutečně znamená pro chřest příznivé podmínky k výskytu. Tento nezvyklý růst chřestu vyžádal rychlou reakci farmářů, kteří byli nuceni upravit své jarní plány, aby udrželi krok s náročnou sklizní.

Paní Navrátilová, zahradnice z Technických služeb města Ivančice, otevřeně sdělila, že situace na Brněnsku je stále ve vstupní fázi. I přes to, že růst chřestu zde začal o dva týdny dříve než v minulém roce, nová sezóna stále nebyla zahájena díky nepříznivým podmínkám, které zahrnují chladný vzduch a ranní mrazíky, způsobené tím, že zahradnictví je situováno v blízkosti řeky a pod kopcem.

Na rozdíl od chrlících se výhonků chřestu na Znojemsku, kde byly imunní vůči nízkým teplotám díky pokrytí plátnem a zůstali v teple, mrazíky na Brněnsku způsobily malou komplikaci.

Jaroslav Rožnovský, odborník na bioklimatologii z Mendelovy univerzity v Brně, upozorňuje, že tohoto druhu úroda je silně ovlivněna nejen teplotou vzduchu, ale také teplotou půdy, kterou rostliny vnímají jako signál k růstu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy