Brno jako první publikuje data dle standardů otevřených formálních norem

Město Brno má již zavedený systém publikace otevřených dat prostřednictvím portálu data.brno.cz.


„Publikace otevřených dat přispívá k transparentnosti hospodaření města a také podporuje podnikatelské nebo akademické aktivity tím, že data může kdokoli využít pro svůj záměr. Nyní Brno jako jedno z prvních měst v České republice začíná s publikací dat dle standardů tzv. otevřených formálních norem (OFN), jejichž garantem pro ČR je Ministerstvo vnitra,“ vysvětlil náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

Kromě technických náležitostí definují OFN i minimální položky (atributy), které u datové sady mají být uvedeny. V případě městem zveřejňovaných kulturních akcí se jedná o „název“, „popis“, „pořadatel“, „umístění“ a „doba trvání“. Tímto způsobem se má zajistit, aby jednotlivé datové sady akcí v České republice, zveřejňované jednotlivými městy a institucemi, byly mezi sebou srovnatelné a kompatibilní. Zatím si totiž strukturu dat města určují podle svého, a proto nejsou data jednoduše srovnatelná a využitelná. V budoucnu to s použitím OFN bude jednodušší. Například právě u datové sady kulturních akcí bude moci snáze vzniknout celorepublikový kalendář, protože každé město přispěje daty ve stejné struktuře.

„Právě kalendář akcí patří k datovým sadám, které začalo Brno publikovat dle standardů OFN jako první. Dalšími datovými sadami jsou turistická místa, sportoviště, sběrné dvory a kontejnery na separovaný odpad,“ uvedl uvolněný zastupitel pro oblast IT Ondřej Kotas.

Od února 2022 mají všechna města povinnost zveřejňovat ve standardu OFN také data z úředních desek, což by mělo přinést zvýšení transparentnosti a potenciál pro vznik nezávislých monitorovacích nástrojů.

„I když se pro většinu obyvatel jedná o neviditelnou technickou změnu, do budoucna může tento krok podpořit vývoj nových aplikací a služeb, ze kterých může mít užitek každý,“ doplnil Tomáš Koláčný.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.01.2022 13:04




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy