Brno a Lipsko jsou partnery 50 let

Nedělní koncert Filharmonie Brno v koncertním sále Gewandhaus oficiálně zahájil jubilejní 50. výročí partnerství měst Brna a Lipska.


Svazek obou měst trvá od 23. listopadu 1973, kdy jejich zástupci v Brně podepsali dokument s názvem Smlouva o přátelství a vzájemné spolupráci mezi Brnem a Lipskem. „Není bez zajímavosti, že již od počátečních let partnerství fungovala spolupráce mezi brněnskou filharmonií a tehdejším lipským rozhlasovým orchestrem Leipziger Rundfunkorchester. Nyní jsou obě hudební tělesa navíc propojena prostřednictvím stejného šéfdirigenta Dennise Russella Daviese. Oba orchestry budou v tomto jubilejním roce koncertovat recipročně: zatímco Filharmonie Brno byla hostem v Lipsku, MDR-Sinfonieorchester se v říjnu představí v Brně v rámci mezinárodního festivalu Moravský podzim,“ připomněl náměstek primátorky Jaroslav Suchý, který se nedělního koncertu jako zástupce města Brna zúčastnil. Význam akce podtrhla také účast primátora Lipska Burkharda Junga, jeho kulturní náměstkyně Skadi Jennicke a generální konzulky ČR v Drážďanech Markéty Meissnerové.

V lipském Gewandhausu, který patří k nejprestižnějším evropským sálům, zazněla kombinace české a americké hudby, stejný program, jenž 8. února uslyší od brněnských filharmoniků posluchači v newyorské Carnegie Hall. Večer zahájila skladba Thunderbolt P-47 Bohuslava Martinů následována orchestrální rapsodií Leoše Janáčka Taras Bulba. Druhá půle večera patřila Symfonii č. 12 „Lodger“ soudobého skladatele Philipa Glasse se zhudebněnými texty Davida Bowieho. „Jsem velmi ráda, že jsme do Lipska vrátili hudbu Leoše Janáčka, který tam rok studoval, stejně tak, že jsme mohli předvést Glasse se sólovým pěveckým partem Angélique Kijdo, beninské hvězdy world music a pětinásobné držitelky Grammy,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Letos se zástupci vedení města Brna mají také zúčastnit zahájení Mezinárodního knižního veletrhu v Lipsku, který se uskuteční v termínu 27.–30. 4. 2023. Aktivní spolupráce Brna a Lipska probíhá nejen na úrovni měst, ale také základních škol, uměleckých souborů nebo sportovních oddílů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.02.2023 07:15




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy