Advokát zneužil peněžní úschovu: Miliony šly na své potřeby

Advokát Jaroslav Mišinger čelí obvinění ze zpronevěry 42 milionů korun, které měl ve své úschově. Podle obžaloby je použil k splacení svých dluhů. Soud rozhodne o výsledku procesu na začátku dubna.


Mezi lety 2015 a 2016 se Jaroslav Mišinger dostal do hledáčku orgánů činných v trestním řízení za nakládání s penězi ve výši 42 miliónů korun složenými na účet advokátní úschovny. Podle spisu obžaloby Mišinger tyto peníze použil k uhrazení svých vlastních dluhů.

Roku 2015 převzal od společnosti Getio SE advokát Mišinger částku 6,6 milionů korun, která měla sloužit k úhradě dluhů spořitelní a úvěrní společnosti Metropolitní spořitelní družstvo. Peníze sice nabyl, a zavázal se je uschovat, ale v rozporu s dohodou a bez souhlasu společnosti je následně použil k uhrazení vlastních závazků.

Případem se v úterý vážně zabýval Krajský soud v Brně. Státní zástupce Petr Mazálek uvedl, že 'spáchal takový čin jako osoba, která má zvláštní uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného, a způsobil takovým činem značnou škodu.' Přestože Getio SE opakovaně vyzýval advokáta k vrácení částky, Mišinger ani naléhání neposlouchal a projednal pouze náhradu 6,6 milionu korun.

Paralelně s tímto případem byl Mišinger obžalován ve dvou dalších případech zpronevěry, kde měl namísto vrácení 35,1 milionu korun v úschově, které měly být použité na uzavření smlouvy o nemovitostech, rozeslat tyto prostředky na jiné účty.

Pro obhajobu se nakonec postavil právní zástupce Jaroslava Mišingera, který sdělil, že strany mají hotovou dohodu o vině a trestu, kterou co nejdříve podepíšou Přesto byl advokát před soudem velmi mlčenlivý a pouze uvedl, že s dohodou souhlasí a připustil, že kauza se 'táhne spoustu let'. Na co tak vysokou částku použil, nebylo zjištěno.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy