Moravská galerie v Brně: nový bezbariérový vstup a český mobiliář

0

#MoravskáGalerie, #BezbariérovýVstup, #ČeskýDesign, #EdukačníVýstava, #RekonstrukcePaláce, blog, blogall


Moravská galerie v Brně otevřela druhý bezbariérový vstup a rekonstruovala nádvoří s novým mobiliářem od českých výrobců. Architekt Ondřej Chybík z ateliéru Chybik + Kristof vysvětlil propojení historických budov. Nová výstava "Umění do kapsy" nabízí edukační přístup k umění. Rekonstrukce Místodržitelského paláce probíhá postupně s plánem na další úpravy do dvou let.

Moravská galerie v Brně představila návštěvníkům druhý bezbariérový vstup z ulice, který má galerii přiblížit lidem z města. Nový vstup je součástí rekonstruovaných prostor, kde se nachází i galerijní obchod s ocelovým lustrem od návrháře Maxima Velčovského. Finanční podpora této rekonstrukce byla zajištěna jak z evropských fondů, tak ze státního rozpočtu.

Obnovené nádvoří má sloužit jako oáza klidu v rušném městě, kde návštěvníci naleznou prostor pro relaxaci, meditaci a nerušené vnímání umění. Posezení ve venkovním prostoru je obklopeno zelení, kde různorodé rostliny a stromy vytvářejí příjemnou atmosféru. Mobiliář na nádvoří pochází od českých výrobců a jeho barevnost byla pečlivě vybrána s ohledem na historické kontexty.

Architekt Ondřej Chybík ze studia Chybik + Kristof vysvětlil, že nové fasády nádvorních staveb a instalace lan, které umožňují zastínění prostoru i umělecké instalace, mají za cíl propojit historické stavby do jednotného celku. Voda a socha lachtana, která byla v minulosti součástí expozice, přidávají prostoru na atraktivitě. V těchto prostorách bude fungovat kavárna Typika a v létě se zde plánuje promítání filmů v součinnosti s Univerzitním kinem Scala.

Nejvýznamnější částí dokončené rekonstrukce je nový vstup z Běhounské ulice. Tento vstup odděluje galerii od sídel v patrech nad ní, což umožní jejich lepší využití v budoucnosti. V plánu je také výstavba nového schodiště pro zvýšenou přístupnost těchto prostor.

Výstavní prostory v přízemí jsou nyní vyvedeny v čistě bílé barvě, což poskytuje neutrální pozadí pro umělecká díla. Nová výstava 'Umění do kapsy' je vůbec první edukační expozicí Moravské galerie, která návštěvníkům nabízí užitečné informace a návody, jak porozumět umění. Michaela Gerichová, jedna z autorek výstavy, vysvětlila, že inspiraci čerpali z kapesní encyklopedie 'Rozum do kapsy'.

Výstava v šesti kapitolách pokrývá témata spojená s člověkem a jeho okolím, například čas, příroda, technologie a ošklivost. Své místo zde našla i kolekce uměleckých děl pro nevidomé a slabozraké návštěvníky a také známá malba Medusa od Petera Paula Rubense z roku 1618.

Moravská galerie usiluje o rozsáhlou rekonstrukci Místodržitelského paláce více než dvacet let. Původní náklady se výrazně zvýšily a první etapa, která skončila nedávno, stála 100 milionů korun. Další fáze rekonstrukce je plánována do dvou let a zahrne první patro budovy, výstavbu schodiště a nový výtah.

Jan Press, ředitel Moravské galerie, uvedl, že závěrečná fáze rekonstrukce se zaměří na venkovní fasádu ze strany Moravského náměstí. Zdůraznil, že úplné dokončení Místodržitelského paláce je nezbytné pro udržení pozornosti této významné barokní památky mezi politiky.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář