Korupčního případu kauza Stoka má první rozsudky

0

vedlejší větev, korupční případ, kauza Stoka, Brněnský krajský soud, podmíněné a peněžité tresty, blog, region24


Vedlejší větev korupčního případu kauza Stoka má první rozsudky. Brněnský krajský soud uložil podmíněné a peněžité tresty čtyřem obžalovaným, kteří se přiznali k vině, a jedné firmě. Hlavní líčení s dalšími obžalovanými je naplánováno na konec února.

V krajském soudu v Brně bylo rozhodnuto o části obžalovaných ve vedlejší větvi korupčního případu známého jako kauza Stoka. Soud uložil podmíněné a peněžité tresty čtyřem obžalovaným, kteří ve věci už dříve přiznali vinu, a jedné firmě. Hlavní líčení s dalšími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je naplánováno na konec února. Případ ve vedlejší větvi se týká 'spodního patra' kauzy, kterým se rozumí jednatelé či řemeslníci, kteří podle obžaloby dostávali zakázky za úplatky. Rozsudek dosud není pravomocný, a část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Soudní jednání ve vedlejší větvi kauzy se poprvé konalo v listopadu minulého roku. Tehdy část obžalovaných přiznala vinu, zatímco jiní ji popřeli. Soud tedy kauzu rozdělil na dvě samostatná řízení a nyní projednal věci těch obžalovaných, kteří se přiznali ke své vině. Jednalo se o jednatele firem či živnostníky, kteří dle obžaloby platili 15 % ze zakázky na úplatcích, aby mohli zakázky získat. Soud je potrestal za zjednání výhody.

Mezi obžalovanými, kteří dostali trest, patří Libor Zach, jemuž byl uložen souhrnný trest tří let podmíněně odložený na pět let a peněžitý trest šedesáti tisíc korun. Soud nad ním také vyslovil dohled. Vladimírovi Juříčkovi byl soudem uložen souhrnný trest jednoho roku podmíněně odložený na tři a půl roku a peněžitý trest pětačtyřiceti tisíc korun. Oba muži už byli v minulosti trestáni podmínkami v nesouvisejících věcech. Další obžalovaný, Marcel Slováček, dostal trest jeden a půl roku podmíněně odložený na dva roky a peněžitý trest osmdesáti tisíc korun.

Jen peněžitý trest, ve výši 180 tisíc korun, byl uložen Jiřímu Holkovi. Obžalované firmě soud uložil peněžitý trest ve výši tří set tisíc korun. Případ Jana Molitora, který ve věci také přiznal vinu, byl vyčleněn k samostatnému řízení, protože se k soudu nedostavil.

Zbylých pět obžalovaných, kteří popřeli svou vinu, bude pokračovat v hlavním líčení na konci února. Je mezi nimi také trojice lidí, kteří údajně úplatky přijímali. Podezřelí byli policií obviněni v létě 2020 a původně šlo o třicet lidí. Případy těch, kteří se přiznali, mohly být vyřešeny mimosoudně. Obžaloba viní dotyčné buď z přijetí úplatku, nebo podplácení a také ze zjednání výhody. V konkrétních případech šlo o úplatky v řádech několika tisíc korun, v některých případech byly částky podstatně vyšší, dosahující statisícových až milionových hodnot.

Ve věci kauzy Stoka rozhodl krajský soud v Brně předloni v květnu, kdy uložil tresty devíti lidem a dvěma firmám. Bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) byl uložen trest 9,5 roku vězení, podle rozsudku byl hlavou organizované skupiny. Švachula svou vinu popřel a proti rozsudku se odvolal, stejně jako žalobce a ostatní obžalovaní. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář