Zaměřeno na cyklisty

ZNOJEMSKO: Rozdávali jsme preventivní rady a různé dárky malým i dospělým sportovcům.


     Od začátku prázdnin jsme na různých místech Znojemska oslovili mnoho malých i velkých cyklistů (viz foto níže). V rámci těchto preventivních akcí jsme jim zdůrazňovali, že jsou velmi zranitelní účastníci silničního provozu a z toho důvodu musí dodržovat zásady bezpečné jízdy a dbát na svoji viditelnost. Rozdávali jsme jim různé reflexní pásky, šle, tyčinky a přívěsky. Někteří obdrželi zvonky na kola, láhve na pití, cyklolékárničky i alkotestry.
     V letošním roce se na Znojemsku stalo již 24 dopravních nehod, při nichž byl účastníkem cyklista (v loňském roce jich bylo za stejné období 10). 19 cyklistů nehodu zavinilo (loni 8) a 8 z nich bylo pod vlivem alkoholu (loni pouze 1). Jen 3 letošní kolize, ve kterých figurovali cyklisté, se obešly bez zranění.
     Zraněno bylo 21 cyklistů. Jeden muž po několika dnech od havárie v nemocnici zemřel, jeden cyklista utrpěl těžké zranění a 19 dalších vyvázlo s lehkým zraněním.  
     Svoji negativní roli sehrál při letošních nehodách cyklistů i alkohol. Ten jsme zjistili u 9 z nich (loni to byl jeden). Jednalo se o hodnoty převážně kolem dvou promile, ale blížící se i k hodnotě 3. Například devětačtyřicetiletý muž nezvládl řízení na elektrokoloběžce, když mu v krvi proudilo 2,72 promile alkoholu a jedna opilá žena na silnici upadla se svým horským jízdním kolem do levého jízdního pruhu. Padesátiletá cyklistka nebyla ani schopna dechovou zkoušku na místě havárie provést. Po rozboru krve u ní vyšlo najevo, že v době řízení měla v krvi 2,43 promile alkoholu. 
     V souvislosti s těmito závažnými případy cyklistům zdůrazňujeme, že jsou řidiči (řidiči nemotorových vozidel). A všichni řidiči (motorových i nemotorových vozidel) nesmí řídit pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek. Dále dospělým cyklistům doporučujeme, aby si hlavu chránili přilbou. Více než polovina zraněných helmu neměla. A právě ochranná bezpečnostní přilba může významně zmírnit následky při pádu nebo střetu s jiným vozidlem. Jezděte opatrně a obezřetně, abyste vždy dorazili v pořádku do cíle.  por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 22. července 2021



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.07.2021 12:05



0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy