Za pokus o vraždu obviněn muž, který shodil turistu z hradeb v opilém loučení se svobodou

Soudní líčení s Ivanem Madarászem, obviněným z pokusu o vraždu německého turisty na hradě Špilberk loni, pokračovalo v Brně. Obžalovaný o vině tvrdí, že čin spáchal jeho bratr. Svědectví údajného pachatele je naplánováno na 12. března. Případ může ovlivnit vnímání bezpečnosti turistů v České republice.


V pondělí pokračovalo u Krajského soudu v Brně soudní líčení se slovenským občanem Ivanem Madarászem, který je obviněn z pokusu o vraždu německého turisty na hradě Špilberk loni v září. Obžalovaný ve svém výroku uvedl bratra, který údajně vykonal čin, na čemž trvá. Na 12. března je naplánováno svědectví dotyčného údajného pachatele činu.

Podle obžaloby prý Madarász v září loňského roku shodil německého turistu z hradeb Brněnského hradu Špilberk. Obžalovaný při soudním líčení svou vinu popřel. Místo jeho vinu přisoudil svému bratranci, se kterým se ocitl na Špilberku v blízkosti hradeb. Turista v tu chvíli byl ve směru na zídce, mluvil telefonem a oba příbuzní si jej všimli.

Ivan Madarász a jeho bratranec byli v době incidentu opilí. K německému turistovi prý společně přistoupili, ale ten naznačil, že při telefonátu nechce být rušený. Podle obžaloby se pak Madarász na muže anglicky vykřikl, že ho zabije. Údajně až poté pachatel k němu přistoupil, a v úmyslu shodit ho ze zídky do hlubokého srázu, do něj silně a rychle strčil.

Obžalovaný trvá na tom, že nevěděl o hlubokém srázu a že ve skutečnosti strčil do turisty jeho bratranec. Madarász při svém výpovědi u soudu řekl, že chtěl bratranci pomoci a chránit ho, ale nyní se chce postarat o svou rodinu a mluvit pravdu.

Lékařský znalec uvedl, že obžalovaný nemá sklony k agresivitě, závislostem nebo lhaní. Oběť následků útoku pociťuje dodnes, a jeho právní zástupce požaduje velké množství odškodného, které by pokrylo přímé i nepřímé škody způsobené incidentem.

Případ bude pokračovat 12. března, kdy obhajoba plánuje předvolat bratrance obžalovaného pro jeho svědectví. Tento případ přitom upoutává velký zájem médií a veřejnosti, a má potenciál ovlivnit vnímání bezpečnosti turistů nejen v Brně, ale i v jiných částech České republiky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy