Vyškovská Studnice bojuje s nedostatkem vody

Vyškovská obec Studnice čelí nedostatku vody. Radnice nyní hloubí třetí vrt pro zajištění pitné vody. První dva vrty vysychají. V posledních třech letech musela radnice kvůli suchu dovážet vodu. Paralelně s tím hledá řešení i Jihomoravský kraj a další obce.


Studnice na Vyškovsku čelí kritickému nedostatku vody, kam jde tak daleko, že v létě je v obci naprosto suchá. Místní radnice se snaží najít řešení tohoto problému a v současné době hloubí třetí vrt, aby zajistila pitnou vodou občany. Tato situace není jedinečná, několik obcí v kraji se muselo vyrovnat s nedostatkem vody a také hledá nové zdroje.

První dva vrty v Studnicích, které jsou hluboké padesát metrů, pomalu vysychají. „Během posledních čtyř let klesla hladina vody v horním vrtu o sedm metrů a ve spodním o čtyři metry,“ uvedl šéf Insta vodárenství, Miroslav Zavadil.

V minulosti se radnice pokusila vyhnout nedostatku vody tím, že vyzvala obyvatele, aby šetřili vodou. „V rádiu jsme lidi vyzývali, aby šetřili vodou, abychom mohli naplnit bazény a neurývali pitnou vodou. Myslím, že občané to pochopili,“ uvedl starosta Studnice, Jaroslav Fládr (nezařazený).

Přesto se v létě několikrát stalo, že voda zcela došla. Nejteplejší oblast Česke republiky, jižní Morava, je také jednou z nejsušších. „Důsledky sucha a jeho následků jsou samozřejmě mnohem větší a citelnější než jinde v republice,“ komentoval Pavel Zahradníček, klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu.

Když Studnice čelila suchu, musela radnice dovážet vodu. Občané museli několikrát nechat převzít vodu cisternami a přečerpat ji do místního vodojemu. Podle Zavadila musely cisterny do Studnice jezdit každý rok poslední tři roky, vždy v červenci.

Aby se tento scénář v létě neopakoval, je nový vrt hloubený až o 30 metrů hlouběji než původní dva vrty. Stavba stojí obec 600 000 Kč a odborná firma ji dokončí během dvou dní. Po dokončení bude příští měsíc voda testována, aby bylo zajištěno, že nový vrt je dostatečně produktivní a voda je bezpečná k pití.

Obce Ivana na Brněnsku se také snaží řešit nedostatek vody. Loni vyvrtali osm nových vrtných studní, které by měly zásobovat zhruba deset tisíc obyvatel v okolí. Jihomoravský kraj také hledá řešení pro nedostatek vody a zkoumá možnosti čerpání vody v několika obcích, jako jsou například Oslavany, na místě bývalých uhelných dolů.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024