Rekordní teploty urychlují kvetení

Únor na jižní Moravě zaznamenal nárůst teplot. Bledule a mandloně už kvetou, což ovlivní vývoj rostlinstva a ovocných stromů. Vyšší teploty mají také vliv na zásoby podzemních vod, které dosáhly nejlepšího stavu od roku 2015.


Vědci nyní upozorňují na neuvěřitelně teplý únor na jižní Moravě, kde již začaly kvést bledule i mandloně. Klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR dokonce upozornil, že teplotní suma nad pět stupňů Celsia byla tento měsíc dosažena již v polovině února, což normálně odpovídá konci března.

Ze záznamů vyplývá, že nynější teploty jsou výrazně vyšší než běžný průměr za léta 1991 až 2020. Klimatologové a meteorologové tento únor označují za nejteplejší v historii měření v České republice. Odpolední teploty se prakticky celý měsíc pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia. Je tedy zřejmé, že tento extrém teplot ovlivní vývoj rostlinstva a ovocných stromů.

Podle projektu Intersucho byly první otevřené květy sněženek zaznamenány na fenologické stanici v Lednici na Břeclavsku již 10. února, což je neuvěřitelně brzy. Ovocnáři s obavami sledují vývoj teplot a čekají, kdy vykvetou meruňky, které v posledních letech častěji trpí mrazy. Rok 2024 mohl být jedním z nejteplejších let a meruňky by mohly kvést velmi brzy.

Vědci varují, že čím dříve meruňky vykvetou, tím větší je šance, že zmrznou a nevydají úrodu. Studený vzduch a noční mrazy jsou totiž rizikem až do poloviny května. Na druhé straně ale klimatologové zdůrazňují jednu klíčovou výhodu mírných zim pro půdu a vodstvo. Díky vyšším teplotám v zimě se půda mohla intenzivně nasáknout srážkovou vodou a doplňovat zásoby podzemních vod bez skutečného promrzání půdy. Podle měření Českého hydrometeorologického ústavu dosáhly zásoby podzemních vod svého nejlepšího stavu od roku 2015.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy