Radní podpořili provoz VIDA!

Dotace na fungování VIDA! science centra, další ročník kreativních voucherů a konferenci Game Access schválili dnes radní na svém zasedání. Tyto projekty podpořili celkovou částkou přesahující 20 milionů korun.


Radní vyhověli žádosti o finanční podporu, se kterou se na město Brno obrátila organizace Moravian Science Centre Brno, která provozuje VIDA! science centrum. To bylo otevřeno v roce 2014 a město Brno pravidelně finančně podporuje jeho provoz. Na rok 2022 přislíbili radní dotaci ve výši 17 milionů korun. Toto rozhodnutí musí schválit ještě zastupitelé.

„Brno je jakožto univerzitní město na špici vzdělanosti v České republice. Abychom si svoji pozici ‚české mozkovny‘ udrželi i do budoucna, je velmi důležité u dětí již v úzkém věku podporovat lásku k vědě a poznání. Proto společně s Jihomoravským krajem již sedmým rokem podporujeme provoz VIDA! science centra, které patří mezi klíčové instituce popularizace vědy ve městě,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Další, v pořadí již sedmý ročník projektu Kreativní vouchery Brno se v příštím roce opět uskuteční. A to díky dotaci ve výši 4,5 milionu korun pro JIC. Brno tento projekt podporuje od roku 2016.

„Kreativní vouchery Brno cílí na malé a střední podniky, jejichž službám a produktům by prospěl originální a funkční design, kvalitní web nebo jiný typ profesionální prezentace. Kreativní vouchery pomáhají překonat počáteční obavy z navázání spolupráce se specifickým světem poskytovatelů kreativních služeb a plně využít potenciál neotřelých a profesionálních řešení,“ přiblížil Tomáš Koláčný. Rozhodnutí o dotaci musí ještě schválit Zastupitelstvo města Brna.

Že jsou vouchery úspěšným nástrojem, dokládá i vyhodnocení čtyř ročníků programu (období 2016–2019, resp. 2020). Evaluace ukazuje i to, že program má pákový efekt, kdy za čtyři ročníky bylo na podporu vydáno 17 miliónů korun a dalších 9,5 milionu zaplatily firmy buďto za projekty nad rámec dotace (6 mil.) či zcela bez dotace (3,5 mil.).

Zastupitelům dnes doporučili radní schválit také dodatek ke smlouvě o poskytnutí dotace společnosti Brno Creative Days. Tato dotace ve výši 2 milionů korun byla schválena zastupitelstvem už v listopadu loňského roku.

Projekt Brno Creative Days spojuje již existující akce, které v Brně probíhají – Prototyp, Brno Maker Faire a Game Access. Změna dodatku smlouvy se dotýká především mezinárodní konference Game Access, která se nemohla uskutečnit v původním plánovaném termínu kvůli vládním restrikcím spojeným s koronavirovou epidemií. Organizátoři konference se rozhodli akci přesunout do plánované podzimní události Game Access Connect, která bude probíhat společně s Prototypem 2021 a Maker Faire 2021, a to v rámci letošních Brno Creative Days, které se uskuteční 22. – 24.10. 2021 na BVV.

„Jednadvacáté století by se s trochou nadsázky dalo označit za století zábavy, ostatně čísla dokládají, že kreativní průmysl je nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím na světě. Pro Brno je pak charakteristický především průmysl videoherní, který zde má bohatou tradici. Město si je dobře vědomo potenciálu, který kreativní průmysl do regionu přináší, a proto již řadu let systematicky podporuje jeho rozvoj. Tvořivost, moderní technologie, umění i věda – to vše čeká na návštěvníky z řad široké i odborné veřejnosti na letošních Brno Creative Days,“ vysvětlil Tomáš Koláčný.

Dodatek ke smlouvě musí schválit ještě zastupitelé.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
03.09.2021 14:04




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy