První povodňové stupně: Vydra, Křemelná a Otava ohroženy dešti

Šumavské řeky Vydra, Křemelná a Otava dosáhly prvního povodňového stupně po vydatných deštích. Meteorologové varují, že hladiny řek mohou ve čtvrtek vystoupit až na druhý stupeň. Povodí Moravy upouští některé vodní nádrže kvůli silným dešťům. Povodňová výstraha platí i pro Krkonoše a Jeseníky.


Šumavské řeky Vydra, Křemelná a Otava dosáhly po vydatných deštích prvního povodňového stupně. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou ve čtvrtek vystoupat až na druhý. Na Šumavě za posledních 24 hodin spadly desítky milimetrů srážek, v Prášilech až 51,5 milimetru, vyplývá z dat meteorologů. Povodí Moravy kvůli dešťům upouští některé vodní nádrže, například Vranov. Řeky se mohou vylévat z břehů také v Krkonoších, povodňová výstraha pak platí také pro Jeseníky.

První povodňový stupeň má Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách, po soutoku obou řek vzniká Otava, která dosáhla prvního povodňového stupně v Rejštejně a v Sušici. Vydra stoupala od středečního odpoledne z 65 centimetrů, prvního povodňového stupně dosáhla ve čtvrtek kolem půl páté ráno a od té doby se její hladina drží kolem 120 centimetrů, což je limit pro dosažení prvního stupně. Křemelná měla ve středu hladinu na 49 centimetrech, postupně vystoupala na sto centimetrů a první povodňový stupeň, kolem kterého se drží od čtvrtečních čtyř hodin ráno.

Otava v Rejštejně se zatím drží kolem 150 centimetrů, což je deset centimetrů nad limitem pro první povodňový stupeň. V Sušici hladina Otavy přestala stoupat a pohybuje se kolem 130 centimetrů, tedy deset centimetrů nad hranicí prvního povodňového stupně.

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí. Výraznější srážky spadly v Plzeňském kraji na Šumavě. Kromě Prášil naměřily stanice meteorologů za posledních 24 hodin také například 39,4 milimetru srážek na Špičáku, 29,9 milimetru v Hojsově Stráži nebo 26,2 milimetru ve Filipově Huti. Také v sousedním Jihočeském kraji pršelo nejvíc na Šumavě – ve Strážném spadlo za 24 hodin 35,8 milimetru srážek, v Bučině u Kvildy 34,7 milimetru.

Na Chebsku v Karlovarském kraji podle meteorologů na první povodňový stupeň vystoupá Ohře při upouštění vodní nádrže Skalka.

Výstraha pro Krkonoše a Jeseníky: Od čtvrtečního odpoledne se mohou toky ojediněle vylévat z břehů i v Krkonoších a podhůří, varoval ČHMÚ. Na povodňový stupeň pohotovosti mohou podle jeho výstrahy ojediněle vystoupat toky v povodí horního Labe. „Očekáváme vzestupy s dosažením prvního, ojediněle druhého stupně povodňové aktivity v povodí horního Labe,“ uvedli meteorologové.

Na první povodňový stupeň bdělosti, při kterém se voda drží v korytech, se mohou dostat také některé toky odvodňující Jeseníky a Králický Sněžník.

Povodí Moravy upouští vodní nádrže: Povodí Moravy kvůli dešťům a vyšším průtokům v tocích aktuálně upouští některé vodní nádrže, aby zachytily případné povodňové průtoky, například Vranov, Dalešice, Nové Mlýny, Mostiště, Slušovice. Jiné naopak plní pro možné sucho později – konkrétně vodní nádrže Brno, Vír, Opatovice či Koryčany, informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Průtoky v tocích v povodí se nyní pohybují v rozmezí od sedmdesáti do 250 procent dlouhodobého měsíčního průměru pro únor. Více vody je v řekách ve východní části povodí Moravy. Nejvyšší průtok aktuálně dosahuje Morava v Olomouci, jde o 262 procent obvyklého únorového stavu. Vysoké průtoky vodohospodáři evidují ale například i na Moravské Sázavě, a to 187 procent, či na Bečvě v Dluhonicích, a to 184 procent.

O víkendu bude až patnáct stupňů, začátkem příštího týdne se ochladí. V západní části povodí Moravy a v dílčím povodí Dyje toky dosahují převážně normálních hodnot. Například Dyjí na přítoku do vodní nádrže Vranov protéká 105 procent dlouhodobého měsíčního průměru. Pod průměrem je například Velička ve Strážnici, kde stanice ukazuje 66 procent dlouhodobého únorového normálu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy