Opilý jezdec na koloběžce vážně zranil seniora

Opilý jezdec na elektrokoloběžce skončil v brněnském soudu s půlročním nepodmíněným trestem odnětí svobody za způsobení těžkého zranění sedmdesátiletému chodci. Státní zástupce podal odvolání, které bylo úspěšné.


Případ opilého jezdce na elektrické koloběžce, který loni v dubnu vážně zranil sedmdesátiletého chodce v ulici Milady Horákové v Brně, skončil u soudu. Původně sice Městský soud obviněnému uložil dvouletou podmínkovou trest s tím, že se má muž zdržet jízdy na koloběžce, státní zástupce však trest považoval za příliš mírný a podal odvolání. Nakonec Krajský soud obviněného potrestal půlročním nepodmíněným trestem odnětí svobody. Rozsudek je již pravomocný.

Dominik Korček byl obviněn z těžkého zdravotního poškození vinou, jelikož večer koncem dubna minulého roku jel na koloběžce po chodníku pod vlivem alkoholu a při vysoké rychlosti. Při jízdě srazil sedmdesátiletého muže, který utrpěl zranění, včetně vnitřního krvácení do mozku a pohmoždění mozku. Trestu se obviněný nepodrobil dobrovolně, ale státní zástupce proti němu podal odvolání, které Krajský soud prohrál.

Soudkyně Hana Kleinová zdůraznila, že obviněný se choval naprosto bezohledně, jel na elektrické koloběžce rychle, po tmě a navíc pod vlivem alkoholu. 'Tato kumulace porušení důležitých povinností ze strany obviněného jsou okolnosti, které naprosto vylučují podmíněný výkon trestu,' řekla Kleinová. Obviněný sice přiznal svou vinu a prohlásil, že ho celá událost mrzí, avšak soudkyně jeho výpovědi nepřikládá váhu.

Soudkyně také poukázala na to, že ani jako řidič auta se obviněný nechová příkladně. Během řízení telefonuje, překračuje povolenou rychlost a ve skutečnosti si neuvědomuje, že se jeho bezohlednost vůči ostatním účastníkům provozu zvyšuje. 'To dokazuje, že jeho jízda na koloběžce po chodníku byla už jen dalším projevem jeho bezohlednosti,' dodala soudkyně.

Elektrokoloběžky se v posledních letech staly běžným dopravním prostředkem v městské dopravě, avšak jejich užívání někdy vede k problémům, zejména pokud jsou řidiči pod vlivem alkoholu nebo pokud jedou po chodnících. V Brně je jízda elektrokoloběžek na chodnících velkým problémem, ačkoli ty by měly být na silnicích nebo na zvláštním pruhu. 'I v případech řádného chování řidičů by měla být dodržována určitá rychlost, aby nebyli chodci ohroženi,' upozornila soudkyně Kleinová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy