Odevzdání přihlášky je na spadnutí, Brno ve snaze stát se evropským hlavním městem kultury podpoří i Jihomoravský kraj

Brno, Broumov, České Budějovice a Liberec. Tato čtyři města se ucházejí o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. S rozvojem kulturní infrastruktury i propagací pomůže městu i Jihomoravský kraj. Memorandum, které tuto spolupráci deklaruje, dnes brněnští radní doporučili ke schválení zastupitelům.


Zatím dvě česká města se pyšní titulem Evropské hlavní město kultury (EHMK). V roce 2000 se jím stala Praha, o 15 let později Plzeň. V roce 2028 by jejich řady rádo rozšířilo Brno. „Pro každé město se jedná o velkou příležitost, která začíná už nynějšími přípravami, vrcholí samotným kulturním rokem s celoročním programem festivalů, divadelních přehlídek a dalších akcí, ale zdaleka jím nekončí. Navázaná spolupráce v rámci města a regionu, ale i propojení s evropskou scénou přetrvává i později a dané město se díky tomu natrvalo zviditelňuje na mapě Evropy. A Brno i celá jižní Morava mají v tomto ohledu co nabídnout,“ prohlásila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nejen udělení titulu, ale i samotný proces přípravy pomáhá ve městech nastartovat a rozvinout kulturní infrastrukturu a spolupráci mezi jednotlivými aktéry v kulturních, kreativních a dalších souvisejících odvětvích. Při přípravě a realizaci kandidatury město spolupracuje s různými subjekty, zásadní je ovšem kooperace s Jihomoravským krajem. Cílem memoranda města a kraje, jež budou brněnští zastupitelé projednávat na svém následujícím zasedání 21. června, je deklarovat zájem na vzájemné spolupráci. Kraj se zapojí do příprav kandidatury, a pokud město Brno získá titul EHMK 2028, využije jej nejen ke své prezentaci, ale i k propagaci celého regionu. Nejde totiž jen o geografické území, ale především o síť různorodých vzájemně propojených komunit, organizací a lidí, kteří společně tvoří cenný regionální „ekosystém“ hodný zviditelnění, ochrany a rozvoje. „Kandidatura se nedotýká jenom Brna, ale celé jižní Moravy. Titul pro oceněné město je příležitost ke kulturnímu, urbanistickému i environmentálnímu rozvoji. Přináší nová pracovní místa a zlepšuje image. Je to mimořádná šance, jak zahraničním turistům říct, že stojí za to do Brna přijet. A když už tu budou, tak se podívají i na další místa v kraji. Naše kultura může Evropu obohatit,“ dodal hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Základní koncept přihlášky, tzv. bid booku, budou zastupitelé schvalovat rovněž v červnu. Termín pro její odevzdání je 1. září. „Před projednáním zastupiteli se odehrají ještě dvě veřejné debaty. Na 7. června chystáme Brněnské kulturní fórum, které je určeno především odborné veřejnosti a pracovníkům v kultuře. Zahraniční hosté zde představí příklady z jiných evropských měst kultury s ohledem na témata, která jsou klíčová pro Brno. Tým Brno 2028 dále týden před zasedáním zastupitelstva, 14. června, v Asphalt Cycling Lab na Pellicově uspořádá tzv. Happy hours, kam může přijít kdokoliv, seznámit se s obsahem přihlášky a doptat se na to, co ho zajímá, nebo diskutovat s týmem připravujícím kandidaturu. Obsah bid booku vychází z diskusí, workshopů a participace mnoha institucí i samotných obyvatel, kteří třeba vyplňovali pocitovou mapu. I teď, když se odevzdání materiálů pro první kolo blíží do finále, chceme stále dávat prostor k zapojení všem zájemcům,“ uvedl náměstek primátorky pro kulturu Tomáš Koláčný.

Obsah přihlášky už je nyní jasný a poté, co jej schválí zastupitelstvo, jej během léta čekají kreativní textace a překlady. „Podrobnosti prozradíme později, zatím lze alespoň obecně říct, že jsme se především shodli na využití, obnově nebo rozvoji toho, co už město má a co by mělo nadále zůstat součástí jeho identity – namísto překotného budování nových věcí. Konkrétně třeba Bílý dům různé obory označily jako vhodný sdílený prostor, takže na podzim chystáme veřejné fórum a další program, který zapojí jak občany, tak odbornou veřejnost a představí další možnosti jeho využití v plné šíři. Už teď v květnu proběhly v rámci tohoto zaměření komentované prohlídky Bílého domu v rámci Open House Brno,“ připomněl radní pro kulturu Marek Fišer.

V prvním kole se posuzuje základní vize a splnění určitých podmínek ve městě. Následuje druhé kolo, v němž se vše rozpracovává do většího detailu a už se představují konkrétní projekty, které danou vizi naplňují, včetně dílčích rozpočtů. O tom, která města (jedno české a jedno francouzské) se stanou evropskými hlavními městy kultury pro rok 2028, bude jasno příští rok.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy