Levnější obědy na brněnské menze

Brněnská menza snižuje ceny obědů; nabídne dvě meníčka za 85 korun po stížnostech studentů na vysoké ceny. Akademický senát Masarykovy univerzity provedl průzkum, který ukázal vliv cen na oblíbenost menz.


V posledních letech si studenti Masarykovy univerzity stěžovali na vysoké ceny stravy v menzách, které byly často vyšší než v okolních podnicích. Nyní se však zdá, že se situace mění. Od 24. února bude k dispozici nové zvýhodněné menu, které nabídne dvě meníčka za sníženou cenu 85 korun. Toto rozhodnutí přichází po listopadovém průzkumu studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity, který ukázal, že nejvyšší ceny ovlivňují oblíbenost menz.

Strávníci budou mít nově na výběr z pěti jídel. „Kromě dvou cenově zvýhodněných menu budou v nabídce ještě dva druhy hotových jídel, které zahrnou masovou variantu i alternativní variantu přizpůsobenou modernímu stravování. Doplní je jedna minutka, kterou bude mezi studenty stále nejvíce poptávaný smažený sýr s hranolkami,” uvedl ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Kamil Kulík. Každý den tedy budou dostupné vegetariánské, veganské i bezlepkové možnosti.

„Vycházelo mi výhodněji uvařit si doma. Minimálně půjdu vyzkoušet, co člověk za těch 85 korun dostane,” řekla studentka Aneta Denemarková, která menzu kvůli cenám už dlouho nenavštěvovala. Stále zlomené srdce některých studentů však vyvolává otázky o udržitelnosti nových cen.

„Udržet finančně dostupné jídlo mělo být hlavním cílem již v počáteční době zdražování. Obávám se, že si dodatečné zdroje vykompenzuje univerzita v jiné kapitole, například na kolejném, které je předražené a koleje navíc mnohdy i nedostupné,” poznamenal Tomáš Chlachula, student ekonomicko-správní fakulty a zastupitel Třebíče za hnutí ANO.

Zlevněné menu bude dostupné ve všech menzách Masarykovy univerzity. „Polévka k menu bude v nabídce vždy jen jedna, ale s ohledem na alternativní varianty. Cenově bude menu pro studenty za 85 korun, pro zaměstnance Masarykovy univerzity za 103 korun a pro hosty za 123 korun,” informoval Kulík. Už od minulého pátku je součástí levnějšího menu třeba tofu s houbami a hráškem, bramborové knedlíky se zelím nebo milánské špagety s masovou směsí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy