Každý šestý v Brně pracuje v oboru podnikových a IT služeb. Příští rok přibude až dva tisíce nových míst

Brno 30. října 2023 (PROTEXT) - Dny otevřených dveří ve firmách, kde vznikají inovace ovlivňující způsoby práce, pracovní prostředí i světový byznys, besedy se studenty vysokých škol, expertní konference s více než 100 řečníky a 500 zástupci sektoru podnikových služeb z ČR i zahraničí, galavečer s vyhlášením nejzajímavějších projektů a inovací, které v oboru vznikly za uplynulý rok.


To je program, který čeká návštěvníky prvního ročníku Brněnského týdne podnikových a IT služeb. Ten začíná v pondělí 30. října a proběhne pod záštitou primátorky města Brna.

Obor podnikových a IT služeb patří k nejrychleji rozvíjejícím se sektorům české ekonomiky. Prakticky od svého vzniku v ČR roste dvojciferným tempem, aktuálně zaměstnává přes 160.000 lidí a do roku 2025 plánuje dosáhnout na kulatých 200.000. 

"I když první firmy z tohoto oboru vznikaly před dvěma dekádami zejména v Praze, postupem let se hlavním městem podnikových služeb stalo Brno, a to celoevropsky. V žádném jiném evropském městě není hustota zaměstnanosti v oboru tak vysoká, jako právě v moravské metropoli. Aktuálně v oboru pracuje každý šestý obyvatel Brna v produktivním věku," vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, s tím, že i přesto si řada lidí pod pojmem podnikové služby často nedokáže nic konkrétního představit, aktivity Brněnského týdne podnikových služeb mají proto obor přiblížit i široké veřejnosti.

Brněnské inovace posouvají světový byznys

Kromě růstu jsou pro obor příznačné i inovace. Nejen, že v jednotlivých centrech vznikají, ale mění i charakter práce jejich lidí. "Když se podíváte na to, co centra dělala před deseti lety a co dělají dnes, je to téměř k nepoznání. Dříve šlo o jednoduché úkoly, jako přepisování dat, evidenci faktur a podobně. Dnes jsou centra plná expertů na digitalizaci, zavádění umělé inteligence či analýzu dat, díky které dokáží například predikovat trendy anebo identifikovat oblasti, které je třeba zlepšit či inovovat. A díky tomu posouvají dopředu své mateřské společnosti, kterými jsou globální hráči z nejrůznějších oborů - od výroby, přes finance či IT až po letectví nebo farmacii," popisuje Jonathan Appleton s tím, že v příštím roce se má obor v Brně rozrůst o dalších 2000 kvalifikovaných pracovních míst.

Znalost jazyků zajistí vyšší mzdu

Kariérní příležitosti přitom obor nabízí jak zkušeným pracovníkům, tak v mnoha případech i absolventům brněnských vysokých škol. I proto se asociace ABSL, která za Brněnským týdnem podnikových služeb stojí, rozhodla v rámci této akce uspořádat besedy se studenty tří významných brněnských univerzit. Co nabízí kariéra v podnikových službách se dozvědí hned v pondělí dopoledne posluchači Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity, odpoledne se beseda koná na Fakultě podnikatelské VUT a o informace nepřijdou ani studenti Mendelovy univerzity - debata s nimi je naplánovaná na úterý 31. října.

"Kariérní růst, možnost podílet se na mezinárodních projektech, dynamické a různorodé pracovní prostředí a velmi atraktivní mzdové podmínky. To vše tento obor nabízí. Uchazeči, kteří navíc disponují znalostí nejvíce poptávaných jazyků, jako je němčina, francouzština, holandština či dánština si mohou dokonce vydělat až o 5000 Kč více než jejich kolegové bez této jazykové výbavy," vysvětluje Eliška Smržová z personální agentury Grafton Recruitment.

Nejen teorii, Brněnský týden podnikových služeb poodhalí i praxi

Druhý den Brněnského týdne podnikových služeb se pak vysokoškolákům i zájemcům a zájemkyním z řad veřejnosti otevřou dveře hned v osmi centrech podnikových služeb. Navštívit mohou přední brněnská centra, ke kterým patří Atlas Copco, Deutche Telekom, Infosys, KBC, Kyndryl, Lufthansa InTouch, SAP nebo Zebra Technologies. Přestože každá z nich pracuje v odlišném oboru, jedno mají společné: v jejich brněnských pobočkách vznikají inovativní nápady ovlivňující chod mateřských společností po celém světě. A všem návštěvníkům rádi vysvětlí a ukážou, na čem zrovna pracují.

Podnikové služby se významně podílejí na rozkvětu měst

Díky svému dynamickému růstu se sektor značně podílí na proměně Brna. Bez něj by dost možná ani nevznikly kancelářské parky jako například Spielberk, Vlněná či The Campus Science Park. Zásluhu však má i na vytvoření rozmanité mezinárodní komunity, která pak dále ovlivňuje i nabídku služeb. Obor, kde je angličtina jazykem číslo jedna, totiž láká i zahraniční zaměstnance. Brno se tak světu ukazuje jako přátelské, moderní a kosmopolitní město, které se vyrovná i západním sousedům. 

„Dlouhodobě pracujeme na tom, aby naše město bylo atraktivní pro různě velké domácí i zahraniční společnosti, které vytvářejí pracovní místa a přispívají k ekonomickému růstu města. Větší společnosti také často výrazně investují do výzkumu a vývoje a přicházejí s novými řešeními, která mohou mít pozitivní dopad na celý obor. Nezřídka spolupracují s vědeckými institucemi a vysokými školami, z čehož mají prospěch i další aktéři. Mnohé jsou ochotny v rámci svých aktivit v oblasti sociální udržitelnosti investovat do místa podnikání a podporovat různé např. popularizační projekty. Všechno toto dění má vliv na kvalitu života všech obyvatel, zdaleka nejen těch, kteří pro danou firmu pracují,“ vyzdvihuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Expertní konference vrcholem

Vyvrcholením Brněnského týdne podnikových služeb pak bude dvoudenní expertní konference, která naznačí, kam by se odvětví podnikových služeb mělo dále posunout a ocení nejzajímavější inovace, které v oboru vznikly v uplynulém roku. Zároveň se konference ponese v duchu oslavy deseti let působení asociace ABSL v České republice.

Zdroj: TZ PROTEXT


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy