Haly na výstavišti a na Vodově se již staví, bazén se zdržel

Letošní podzim je významným obdobím sportovišť v Brně. Městem aktuálně hýbou tři velké projekty – hlavním z nich je dlouho očekávaná stavba multifunkční arény na výstavišti, která začala v půlce září. Odstartovaly také práce na třetí hale na Vodově ulici a brzy se zpřístupní plavecký areál za Lužánkami.


Stavbu největšího strategického projektu města, jímž je víceúčelová hala na brněnském výstavišti, zahájilo slavnostní poklepání základního kamene 18. září. Aréna vyroste v západní části areálu poblíž pavilonu Z a proces potrvá 33 měsíců. Hotovo by tak mělo být v polovině roku 2026.

Multifunkční hala nabídne špičkové podmínky pro kulturní, sportovní, veletržní či kongresové akce mezinárodní úrovně. Její kapacita dosáhne až 13 300 diváků a umožní na 30 různých způsobů využití. Chybět nemají dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Společně s arénou vybuduje město zhruba 1 300 parkovacích míst.

V oblasti, kde nová hala vznikne, se současně zlepšuje dopravní obslužnost. Rozšiřuje se velký městský okruh v úseku Bauerova, zároveň pokračuje budování vratné tramvajové smyčky v uzlu Lipová a připravuje se lanovka, která spojí lokalitu arény s bohunickým kampusem.

O umístění víceúčelového sportovního a kulturního centra se rozhodlo v únoru 2019. 850 dní poté, v červnu 2021, již získala aréna stavební povolení. Stavbu definitivně stvrdilo rozhodnutí Evropské komise z letošního července, jímž schválila veřejnou podporu ve výši 204 milionů eur.

Rozroste se zázemí pro hry s míčem

Sportovní infrastrukturu posílí také třetí hala pro míčové sporty v areálu Vodova. Stavba začala symbolickým poklepem kamene 12. září a rozšíří kapacity pro tréninky i utkání mládeže v Brně. Zároveň se uzpůsobí mezinárodním podmínkám, aby mohla hostit nejvýznamnější světové akce.

Budova má být kompletní za 18 měsíců – tedy na jaře roku 2025, kdy Brno pořádá basketbalové mistrovství světa hráček do 19 let a pravděpodobně i evropský šampionát žen. O rok později se v Brně představí i kadetky v kategorii do 17 let.

Hrací plochu kromě basketbalistů využijí také florbalisté, házenkáři, futsalisté, volejbalisté či nohejbalisté. Uvnitř se postaví teleskopická tribuna pro přibližně 200 diváků. Projekt dále počítá i s úpravami v okolí, kde se zrenovuje příjezdová cesta nebo osvětlení areálu. Zároveň vznikne 37 nových parkovacích míst.

Téměř u konce je rekonstrukce plaveckého areálu za Lužánkami, kde vyrostl nový pětadvacetimetrový bazén a opravil se dosavadní padesátimetrový. Aktuálně se dějí poslední stavební úpravy, orgány města však v září obdržely žádost zhotovitele o posun termínu dokončení. Rada města Brna požadavku vyhověla, což znamená začátek zkušebního provozu na přelomu října a listopadu. Přesné datum bude známo v půlce října.

Nová pětadvacítka poslouží k výcvikovým účelům i pro veřejnost. Navíc se tam mohou konat mládežnické soutěže nebo rozplavby pro větší akce, které se plánují vedle na padesátce. V hale většího bazénu se například kompletně zrekonstruovala skokanská věž včetně jednotlivých můstků. Nově tak bude za Lužánkami možné cvičit synchronizované skoky do vody.

Zdroj: TZ CosedejeBrno.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.10.2023 14:34




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy