Cyklisté projedou bezpečněji díky novému chodníku na Dusíkově

Až 250 cyklistů denně projede přes ulici Dusíkovu. K dispozici mají ale nesouvislý chodník s různými povrchy a v některých místech musejí vjet do silnice. Na ní je vysoká intenzita provozu, a oblast je tak nebezpečná. Tento problém by měl vyřešit investiční záměr, který dnes schválili brněnští radní. Podél Dusíkovy vzniknou nové zpevněné chodníky a účelová komunikace, stávající zpevněné plochy projdou úpravou. Vznikne tak chodník s povoleným vjezdem cyklistů, který bude možné propojit s připravo


„Pro sídliště Lesná je charakteristický intenzivní cyklistický provoz, ale opatření, která by cyklistům zajišťovala bezpečný pohyb, jsou nedostatečná. V oblasti se pohybuje ve všední dny 180 a o víkendech až 250 cyklistů denně. Zároveň tu jezdí i hodně aut, a proto je žádoucí, aby měli pěší a cyklisté svoji komunikaci oddělenou od silnice. To je cílem investičního záměru, který jsme dnes schválili. Výhodou je, že tato trasa naváže na zamýšlenou cyklostezku, která by měla v budoucnu propojit Lesnou a Soběšice,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Na jedné straně ulice Dusíkovy chybí ochranné opatření, které by zajistilo bezpečný pohyb cyklistů. Ti tak volí spíše opačnou stranu ulice, kde se nachází nespojité části chodníků. V některých místech je dokonce nutné cyklodopravu převést na silnici. Nový chodník by tak měl snížit riziko případné kolize lidí na kole a aut. „Investice zahrnuje vybudování nové účelové komunikace v délce cca 128 metrů, navazujícího chodníku v délce 77 metrů a úpravu 305 metrů stávajícího chodníku za zastávkou Brechtova. Bude zde umožněn jednosměrný provoz cyklistů. Na druhé straně směrem do centra budou chodníky rozšířeny v délce 150 metrů a bude sem také umožněn jednosměrný vjezd cyklistů. Rozšířené chodníky budou mít šířku 3 metry,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Součástí investičního záměru je i přeložka sloupů veřejného osvětlení. Orientační cena investice dosahuje 10,8 milionu korun včetně DPH. Podle předpokladů by se mohlo začít pracovat už v lednu příštího roku a práce by pak měly zabrat přibližně půl roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.09.2021 11:47




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy